Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Heroin på recept i Danmark

Publicerad: 26 februari 2008, 09:46

Tunga missbrukare ska kunna få gratis heroin utskrivet av läkare. Det har det danska folketinget beslutat.


70 miljoner danska kronor ska läggas på en försöksverksamhet där de tyngsta narkomanerna ska kunna få heroin på recept, skriver Berlingske Tidendes nätupplaga.

– Gratis heroin ska ges till de narkomaner som är så illa ute att man inte kan göra något annat. I stället för att de ska begå brott för att skaffa pengar till droger, så prövar vi att hjälpa dem med den här försöksverksamheten, säger Dansk Folkepartis talesman i hälsofrågor Liselott Blixt till tidningen.

Försöket med heroin på recept är ett brott med den tidigare danska narkotikapolitiken. Den ändrade hållningen förklaras med att Sundhetsstyrelsen, den danska Socialstyrelsen, har undersökt resultaten i andra länder där man delat ut gratis heroin.

I Norge uppmanar nu det politiska ungdomsförbundet Unge Venstre norska politiker att följa Danmarks exempel, rapporterar TT.

– Detta måste bli lösningen för de tyngsta drogmissbrukarna, anser vi. Med de goda erfarenheter som gjorts i försöksprojekt i länder som Schwiez och Tyskland, där behandlingen har sparat liv och ökat livskvaliteten hos drogberoende, måste norska politiker öppna för försöksverksamhet här hemma, säger Unge Venstres ordförande Anne Solsvik.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev