Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Heroinpiller till danska missbrukare

Publicerad: 21 augusti 2013, 08:23

Foto: Photos.com

Den danska Sundhedsstyrelsen rekommenderar att även rökheroinister behandlas med läkarordinerat heroin, efter goda resultat för sprutnarkomaner.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Sedan 2010 har narkomaner kunnat behandlas med läkarordinerat heroin vid fem kliniker runt om i landet. En utvärdering visar att resultaten har varit goda för den hårt belastade gruppen. 252 patienter har varit inskrivna vid klinikerna.

Efter behandlingen har flera missbrukare fått en egen bostad, de använder långt mindre pengar till illegala droger och använder mycket mindre tid till att begå brott. Behandlingen vid klinikerna innebar också att många av missbrukarna fick diagnoser, som hepatit C, ADHD, ångestsyndrom och depressioner. Det ledde till att fler fick behandling och patienterna anser också att diagnoserna har hjälpt dem på andra sätt.

Eftersom den nuvarande behandlingen bara omfattar injicerbart heroin, rekommenderar nu Sundhedsstyrelsen att behandlingsmöjligheterna även ska omfatta heroin i tablettform.  På det viset kan även rökheroinister ta del av behandlingen.

Relaterat material

Gratis heroin i Köpenhamn

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev