Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Hjärnans immunsystem var aktivt vid schizofreni

Publicerad: 18 november 2009, 14:46

Personer som nyligen insjuknat i schizofreni har förhöjda nivåer av inflammatoriska ämnen i ryggmärgsvätskan. Det visar en studie från Karolinska institutet.


Ämnen i artikeln:

SchizofreniMental hälsa

Det har sedan tidigare funnits en teori om att infektioner tidigt i livet skulle kunna ligga bakom schizofreni, men några bevis för detta har inte funnits.

Nu har svenska forskare undersökt ryggmärgsvätska från patienter som nyss insjuknat i schizofreni och jämfört med en kontrollgrupp med friska försökspersoner.

Det visade sig att personerna med schizofreni hade förhöjda nivåer av interleukin-1beta, en signalsubstans som frisätts vid inflammation, i ryggmärgsvätskan. Hos kontrollpersonerna var nivåerna knappt mätbara.

– Det tyder på att hjärnans immunsystem är aktiverat vid schizofreni. Det återstår nu att se om det finns en bakomliggande infektion eller om aktiveringen av immunsystemet uppstår på ett annat sätt, säger Göran Engberg, professor vid Karolinska institutet i Solna, enligt ett pressmeddelande.

Den dominerande hypotesen om schizofreni är att hjärnans dopaminsystem är överaktiverat. Det stämmer också överens med det nya fyndet, eftersom interleukin-1beta visat sig rubba dopaminsystemet hos råttor på ett sätt som liknar schizofreni.

De nya fynden väcker hopp om att schizofreni skulle kunna behandlas med läkemedel som påverkar immunsystemet, enligt forskarna.

Länk till tidskriften:

Molecular Psychiatry 2009; 14: 1069–1071

Ämnen i artikeln:

SchizofreniMental hälsa

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev