Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Högre nivåer av stresshormon vid sexmissbruk

Publicerad: 2 november 2015, 12:54

Män med hypersexuell störning hade högre nivåer av stresshormoner jämfört med friska i ett stressregleringstest, enligt en svensk studie.


– Det finns inga studier gällande neuroendokrinologi och hur stressystemet fungerar hos personer med hypersexuell störning. Man har sett dysreglerat stressystem vid flera andra diagnoser som exempelvis depression, alkoholmissbruk och suicidalt beteende, men också hos personer med barndomstrauman, säger Jussi Jokinen, psykiater och forskare vid Karolinska institutet och professor vid Umeå universitet, som är medförfattare till studien.

Forskarna vid Karolinska institutet undersökte därför stressystemet hos personer med så kallat sexmissbruk. I studien, som publicerats i tidskriften Psychoneuroendocrinology, ingick 67 män med hypersexuell störning som jämfördes med 39 friska män. På kvällen innan mätningen fick deltagarna en låg dos av kortisonpreparatet dexametason, för att hämma kroppens stressrespons. När stresshormonerna kortisol och ACTH mättes på morgonen hade personerna med hypersexuell störning högre nivåer än de friska. Skillnaden kvarstod även när forskarna kontrollerade för depression och barndomstrauma.

– Det här är ett första steg att försöka förstå vad som händer i hjärnan när man ägnar sig åt så kallat sexmissbruk. Vi tror att man försöker dämpa överaktiviteten i stressystemet med det hypersexuella beteendet som i sin tur är förknippat med ett lidande och en funktionsnedsättning för dessa individer, säger Jussi Jokinen.

Forskarna har också gjort en behandlingsstudie för att se om psykoterapi kan bidra till att normalisera stressresponsen hos personer med hypersexuell störning. Men de resultaten är ännu inte publicerade. Forskarna kommer även att se om det finns epigenetiska förändringar kopplade till beteendet.

– Det är viktigt att studera om det finns neurobiologiska förändringar hos den här patientgruppen jämfört med friska vid den här typen av psykiatriska diagnoser. Förhoppningen är att det kan leda till bättre behandlingar, säger Jussi Jokinen.

Hypersexuell störning innebär ofta att personen har tvångstankar om sex, ett inre tvång att utföra sexuella aktiviteter, sexuellt riskbeteende eller bristande impulskontroll kring sex. Det är vanligare hos män än hos kvinnor. Men det är en omstridd diagnos. I den senaste uppdateringen av diagnosmanualen för psykiatrin, DSM-V, fanns hypersexuell störning inte med.

– Motsvarande arbete pågår nu med ICD i Europa, där hypersexuell störning föreslagits som diagnos. Men problemet finns, det gick relativt fort att rekrytera deltagare till studien. I de flesta studier uppskattas förekomsten till mellan tre till sex procent i befolkningen, även om en svensk populationsbaserad studie rapporterade tolv procents prevalens hos män, säger Jussi Jokinen.

Deltagarna rekryterades från centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Abstract:

Andreas Chatzittofis med flera. HPA axis dysregulation in men with hypersexual disorder. Psychoneuroendocrinology, publicerad online 28 oktober 2015. Doi: 10.1016/j.psyneuen.2015.10.002.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev