Psykiatri
Hon skräddarsyr sin AT i psykiatri
Publicerad: 14 september 2016, 07:33
Hanna Fernemark gör AT i Linköping, och har redan erbjudits en ST-tjänst i psykiatri. Foto: Josefine Loftenius
Psykiatri-AT ska höja den psykiatriska kompetensen och locka fler att specialisera sig. Men bara två landsting erbjuder inriktningen – och Sylf vill att den slopas helt.
Ämnen i artikeln:
AT-läkare–Det ger mig möjlighet att se delar inom psykiatrin som jag aldrig skulle ha fått chans till om jag inte gjorde ST inom psykiatri. Och kanske knappt då heller.
Det säger Hanna Fernemark, som är ett år in i sin allmäntjänstgöring i Linköping. Men i vår åker hon till Rättsmedicinalverket i Stockholm, ett skräddarsytt upplägg för just henne.
– De rättspsykiatriska delarna finns ju bara i Stockholm och Göteborg. Jag tyckte också att jag fick lite för lite akutpsykiatri, så jag ska vara mer där.
Hanna Fernemark har redan blivit erbjuden en ST-plats i psykiatri som hon tackat ja till. Utöver tiden på Rättsmedicinalverket, som bekostas av landstinget, har hennes psykiatri-AT gett möjlighet att delta i träffar med ST-läkare och färdiga specialister.
– De har delat med sig av erfarenheter och kunskaper, och gett tips på vad man ska tänka på inför ST. Det handlar om att knyta kontakter med sina framtida kolleger och har varit väldigt roligt.
För åtta år sedan fick flera landsting statliga pengar för att starta psykiatri-AT – som främst innebär att man efter primärvårdsplaceringen gör tre extra månader inom psykiatrin, med ST-lön. AT-läkarna erbjuds också några extra programpunkter under resten av AT-tiden. Johanna Borg gör AT i Västervik och kommer få tre månader extra vid psykiatrikliniken nästa sommar.
– Jag har varit intresserad av psykiatri under hela utbildningen och jag har jobbat på psykiatrikliniken här. Jag tyckte det var en välfungerande klinik, så psykiatri-AT var ett bra tillfälle att få tre månader extra där.
Johanna Borg har också varit på kongress med Svenska psykiatriska föreningen i Stockholm i våras. AT-läkarna bjuds också in till temadagar i Sydöstra sjukvårdsregionen.
Det är bara Landstinget i Kalmar län och Region Östergötland som har kvar upplägget, och åtminstone i Kalmar i något mer nedbantad form. Maija Andersson gjorde psykiatri-AT för sju år sen och för henne var inte de tre extramånaderna huvudsaken, utan allt som de fick under hela AT.
– Det var många olika kurser, sammankomster med övernattning och olika teman.
Maija Andersson räknar till tre personer utöver henne själv som blivit specialister inom psykiatri efter att ha gjort psykiatri-AT.
– För mig hade nog AT viss betydelse. Vi diskuterade läkarrollen och psykiaterrollen, det var där jag fick en identitet.
Men Sveriges yngre läkares förening, Sylf, är skeptiska till psykiatri-AT, som enligt dem förlänger tiden till specialisering inom en bristspecialitet.
Thomas Lavergren, studierektor i Landstinget i Kalmar län, håller inte med. De tre månaderna kan man tillgodoräkna sig om man väljer att specialisera sig inom psykiatri.
– De som tjänstgjort här har ändå producerat sjukvård under tiden.
Dagens Medicin kartlägger AT-orterna
Vilken lön och fortbildning får du - och kommer du vara ensam på nattjour? Kolla in Dagens Medicins kartläggning av alla landets AT-orter på underlakare.se!
ISABELLE BECKMAN