Psykiatri
Hon vill få vården att skilja på depression och utmattning
Publicerad: 17 maj 2013, 14:03
Föraktfulla kommentarer om att utmattningssyndrom inte finns, ger psykiatern Marie Åsberg inte mycket för.
Skilj på utmattningssyndrom och depression. Det var budskapet när Marie Åsberg, psykiater och senior professor vid Karolinska institutet, föreläste på Sfam-kongressen.
Med ett antal studier och undersökningar pekade hon på skillnaderna.
Logiskt nog är de som lider av utmattningssyndrom mer utmattade, men de har också mindre av de skuldkänslor som ofta uppstår vid depression och är också mindre självmordsbenägna, berättade hon.
Hon lyfte också fram att förloppet skiljer sig. Medan depression ofta är återkommande är utmattningssyndromet ett långdraget förlopp där patienten först klarar stressen bra tills hon eller han går in i väggen.
Hon betonade att det är skillnad i behandling.
– De här patienterna ska man inte behandla med antidepressiva läkemedel i första hand, sade hon och framhöll i stället arbetslivsrelaterad rehabilitering för personer med utmattningssyndrom.
Föreställningen att utmattningssyndrom inte existerar vände hon sig kraftigt emot.
– Ibland sägs det föraktfullt att utmattningssyndrom inte finns, att det bara är något vi har hittat på i Sverige. Det är så himla dumt.
Hur skiljer man då på depression och utmattningssyndrom? Marie Åsberg rekommenderade en skala med nio kriterier som tyder på utmattningssyndrom. Dessa var bland annat försämrad återhämtningsförmåga och överkänslighet för sinnesintryck.
SAMUEL LAGERCRANTZ