Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Hormonbehandlingar vid könsdysfori endast inom kliniska studier

Publicerad: 7 maj 2021, 11:42

Karolinska universitetssjukhuset ändrar sina riktlinjer för hormonbehandlingar för personer med könsdysfori som inte fyllt 18 år.

Foto: Ann Jonasson/Bildbyrån

Karolinska universitetssjukhuset ändrar sin praxis vad gäller hormonbehandlingar för minderåriga.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetI korthetUniversitetssjukhuset i LinköpingSkånes universitetssjukhusAkademiska sjukhusetSahlgrenska universitetssjukhusetNorrlands universitetssjukhusAstrid Lindgrens Barnsjukhus

Sjukhusets nya riktlinjer trädde i kraft den 1 maj. Därmed kommer personer under 18 år som behandlas för könsdysfori endast att få hormonbehandling om det ingår i en klinisk studie. Skälet är att behandlingen vilar på en svag vetenskaplig grund, säger Karolinska universitetssjukhusets sjukhusledning till SVT. 

Läs mer: Långa väntetider för personer med könsdysfori 

SVT Nyheter har kontaktat övriga kliniker i Sverige som utreder och behandlar unga med könsdysfori. Det visar sig att de nu agerar på olika vis efter beskedet från Karolinska. 

I Linköping kommer man liksom i Stockholm att avvakta med att inleda nya hormonbehandlingar. I Uppsala och Lund diskuteras frågan, rapporterar SVT. I Västra Götaland och Västerbotten fortsätter man med samma riktlinjer som tidigare. 

– Professionen är delad i den här frågan. Vissa vill ge behandling till unga personer, medan andra är oroade över riskerna det kan innebära, säger Svante Norgren, Temachef på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, i en intervju med SVT Nyheter. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dagens Medicin

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev