Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Hyrstopp för psykiatriker

Publicerad: 12 juni 2015, 12:10

Nu satsar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, på ett landsomfattande nätverk för att minska behovet av hyrläkare inom psykiatrin.


Med ett drygt halvår kvar av de riktade insatserna till den psykiatriska vården lägger SKL in en extra växel.

– Som ett led i utvecklingsarbetet vill vi begränsa användningen av hyrläkare. Det handlar inte främst om ekonomi, utan om att upprätthålla en god kvalitet på vården. Psykiatriska patienter är beroende av kontinuitet, det är viktigt för förtroendet, säger Ing-Marie Wieselgren som är nationell samordnare för psykisk hälsa vid SKL, till Dagens Medicin.

På flera håll i landet används hyrläkare flitigt. I till exempel Blekinge är hälften av alla läkare inom psykiatrin från bemanningsföretag.

– Med låg kontinuitet bland läkarna drabbas även andra personalgrupper, utvecklingsarbeten blir liggande och patientsäkerheten kan påverkas, säger Ing-Marie Wieselgren.

Nätverket vill nu att alla landsting ska komma överens om att från ett visst datum inte längre anställa hyrläkare. I stället ska det finnas en hemsida med information och stöd. Det kan handla om ny teknik, gemensamma metoder för att analysera  vården och goda exempel på  hur arbetsmiljön kan förbättras för att personalen ska  stanna kvar.

– Genom att skapa en verktygslåda med en mängd olika resurser hoppas vi att landstingen ska kunna få hjälp av varandra i sitt fortsatta arbete med psykisk hälsa, säger Ing-Marie Wieselgren.

Relaterat material

Långsiktig psykiatrisatsning väntas in

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev