Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Instagram verkar kunna avslöja mående

Publicerad: 8 augusti 2017, 07:00

Foto: Thinkstock

Deprimerade personer tycks publicera en annan typ av bilder på Instagram, jämfört med friska. Forskarna hoppas nu att metoden ska användas för att upptäcka psykisk sjukdom så tidigt som möjligt.


Visa mig ditt Instagramkonto och jag ska säga dig hur du mår.

Ungefär så kan man sammanfatta den forskning som nu visar att deprimerade människor tenderar att publicera en annan typ av bilder, jämfört med friska.

Forskningen, som presenteras i tidskriften EPJ Data Science, visar också att datorer tycks vara mycket bättre än läkare på att hitta de sjuka.

– Det här visar på en ny metod för att screena för depression och andra psykiska sjukdomar i tidig fas. Ibland kan de här algoritmerna hitta depression innan den kliniska diagnosen har hunnit sättas, säger en av artikelförfattarna, Chris Danforth vid University of Vermont i USA.

Men det är inte innehållet i bilderna som skiljer sig åt, utan kvaliteten. Psykiskt sjuka tenderar nämligen att i högre utsträckning använda filter som gör att bilderna innehåller mer blått och grått och är mörkare, medan friska oftare föredrar filter som gör bilderna mer "färgglada".

På en punkt skiljde sig dock även innehållet åt: deprimerade valde oftare foton med ansikten på, även om dessa foton i genomsnitt hade färre ansikten än dem som friska valde att publicera.

– Det kan vara en indikator på att deprimerade umgås i mindre sammanhang, säger Andrew Reece vid Harvard University, USA.

Detta, menar forskarna, går hand i hand med tidigare forskning som visar att deprimerade personer har färre sociala interaktioner i genomsnitt än friska. Huruvida deprimerade tar fler "selfies" än andra, och därför publicerar bilder med färre ansikten, framgick dock inte.

I den aktuella studien ingick 166 frivilliga var av hälften hade haft en klinisk depression under de senaste tre åren. Forskarna utformade sedan en algoritm och lät datorer analysera personernas Instagram-bilder, 43 950 stycken totalt, med avseende på bildernas utformning, val av filter, färger, färgtoner, med mera.

Datorernas träffsäkerhet, det vill säga förmåga att skilja på sjuka och friska, var 70 procent. Detta ska jämföras med allmänläkarnas förmåga att diagnostisera depression korrekt, som ligger runt 40 procent, skriver forskarna.

JOHAN NILSSON/TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev