Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Inte bara psykiskt sjuka hör röster

Publicerad: 11 mars 2015, 12:57

Foto: Thinkstock

En ny brittisk studie visar att fenomenet att höra röster förmodligen är mer komplext än vad som tidigare beskrivits.


Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

Rösthallucinationer är ett gemensamt symtom för schizofreni och andra psykiatriska sjukdomar, men förekommer också hos de som inte har någon psykiatrisk diagnos.

Nu kommer, enligt forskarna, resultat från den enda studien hittills som har tittat på rösthallucinationer som ett fenomen i sig, utan specifik koppling till schizofreni eller psykos. Studien har precis publicerats i tidskriften Lancet Psychiatry.

– Att höra röster tror jag är en del av en normal, mänsklig upplevelse. Det kan vara väldigt skakande för en del och det associeras med en mängd neurologiska, psykiatriska och fysiska problem. Jag tror dock inte alltid att det är ett symtom på underliggande sjukdom, säger Angela Woods, forskare vid Durham University i Storbritannien och förstaförfattare till studien, till Dagens Medicin.

Forskarna samlade via ett frågeformulär in svar från 153 personer från framförallt Storbritannien, USA, Australien och Kanada, som uppgav att de hör röster. De flesta hade en historia av psykiska sjukdomar, men 26 personer hade ingen psykiatrisk diagnos. Att höra röster definerades bland annat genom att fråga hur rösterna skilde sig från upplevelser av egna tankar.

Forskarna menar att fenomenet är komplext och att upplevelsen av att höra röster skiljer sig mycket mellan olika personer. Till exempel upplevde 66 procent fysiska reaktioner såsom värmekänslor eller myrkrypningar i händer och fötter, i samband med att de hörde röster. Röster som gav fysiska reaktioner var oftare kränkande eller våldsamma och kunde ibland kopplas till traumatiska upplevelser, jämfört med rösthallucinationer som inte gav fysiska reaktioner.

– Personligen är jag väldigt överraskad av att det var så många som upplevde fysiska reaktioner när de hörde röster, säger Angela Woods.

Det var vanligare att höra flera röster än att bara höra en. 81 procent av personerna hörde flera röster. Knappt hälften hörde rösterna som verkliga ljud medan 45 procent upplevde rösterna mera som tankar eller en blandning av tankar och ljud, vilket enligt forskarna utmanar idén om att rösterna ofta uppfattas som akustiska. Ofta gav rösterna en känsla av rädsla, oro, depression och stress men ungefär en tredjedel av personerna uppgav att de också gav positiva känslor.

Angela Woods menar att trots att studien har sina begränsningar, så visar den att det är viktigt att inte göra antaganden om det här mycket komplexa fenomenet, utan att lyssna noga på vad patienterna verkligen upplever.

Hela studien kan du läsa här:

Angela Woods med flera. Experiences of hearing voices: analysis of a novel phenomenological survey. Lancet Psychiatry. Publicerad online 11 mars 2015. DOI: dx.doi.org/10.1016/S2215-0366(15)00006-1.

KARIN SVENS

Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev