Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Inte bättre med internet-KBT

Publicerad: 12 november 2015, 14:55

Medan svenska studier om KBT via internet har visat goda resultat mot depression, visar en ny brittisk studie ingen skillnad mot vanlig vård. Programmen skiljer sig från de svenska, enligt forskaren Christian Rück.


Studien, som är publicerad i tidskriften BMJ, har undersökt hur effektiva två vanliga internetbaserade kognitiva beteendeterapiprogram som används i Storbritannien var jämfört med vanlig vård via allmänläkaren. Det kunde vara allt från läkemedelsbehandling till psykologbesök. Den typen av vård hade även de som fick internet-KBT tillgång till. Vid ettårsuppföljningen var utnyttjandet av sådan vård liknande i alla tre grupper.

När de 691 patienterna följdes upp efter fyra månader var runt hälften fortfarande deprimerade i alla tre behandlingsgrupper. En stor del av patienterna valde också att inte fullfölja programmen. Efter fyra månader hade bara 16 respektive 18 procent genomgått alla sessioner av de två programmen.

Christian Rück, forskare vid Karolinska institutet, förklarar att de datorbaserade självhjälpsprogram som utvärderades i studien skiljer sig mycket från internetbaserad KBT som används i Sverige.

– Programmen som används i studien saknar helt behandlarstöd, patienterna går igenom programmen helt själva. I den internetbehandling som numera används i hela Sverige ingår psykologkontakt en gång i veckan. Jag tror att bristen på kontakt förklarar en viss del av de stora avhopp man sett i studien och att inte så många slutfört programmen, säger han.

Han tror också att bristande motivation kan vara en annan förklaring till att en stor del av patienterna inte slutförde självhjälpsprogrammen.

– I Sverige har patienten gjort ett aktivt val att vilja ha internetbehandling. Här har man randomiserat personer som funnits på olika vårdcentraler och inte nödvändigtvis själva har haft den preferensen.  Därför kanske vissa har hoppat av efter ett tag. De vi inkluderar fullföljer programmet i hög grad, säger Christian Rück och fortsätter:

– Men som jag ser det är det att föredra att patienterna får vara delaktiga i att besluta om sin vård. Jag tror att de blir mer motiverade då.

Även om studien visade att de datorbaserade programmen inte hjälpte i denna studie tillför de viktig kunskap, anser Christian Rück.

– Det är betydelsefullt att följa upp sådana här program när de implementeras. Det är viktigt att även negativa fynd publiceras, det är ganska ovanligt, säger han.

Läs mer i abstract:

Simon Gilbody med flera. Computerised cognitive behaviour therapy (cCBT) as treatment for depression in primary care (REEACT trial): large scale pragmatic randomised controlled trial. BMJ, publicerad online 12 november 2015. Doi: 10.1136/bmj.h5627

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev