tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Inte tid att maska när 200 journaler maskas

Publicerad: 16 juni 2017, 12:52

DRYGT JOBB. ”Det tar mellan fyra och fem minuter per sida att läsa, sudda ut och säkerställa att det inte är några missar”, säger Annika Sundqvist, verksamhetschef för habilitering och hälsa i Västra Götalandsregionen (till höger). Till vänster Lena Olsson, utbildningsledare.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

I Västra Götalandsregionen håller just nu fyra personer på att plocka fram och maska 200 journaler som ska lämnas ut efter ett beslut i kammarrätten.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenKungälvs sjukhusAdhd

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Ungefär 15 000 sidor ska gås igenom och det beräknas ta ett års arbetstid, se Dagens Medicins tidigare artikel.

– Det tar mellan fyra och fem minuter per sida att läsa, sudda ut och säkerställa att det inte är några missar, säger Annika Sundqvist.

Hon är verksamhetschef för habilitering och hälsa i Västra Götalandsregionen och ingår i kvartetten som i snart två månader har jobbat med avidentifieringen. Jobbet drog i gång när domstolen beslutade att en privatperson har rätt att få ut journaler till patienter som behandlats med adhd-läkemedlet Concerta vid Kungälvs barn- och ungdoms­habilitering.

Arbetet börjar med att en läkarsekreterare går in i journalsystemet och söker fram alla patienter med aktuell medicinering vid nämnda klinik. Journalerna läggs sedan över som en pdf-fil på ett lösenordskyddat usb-minne där namn, adress och huvudena på varje journal plockats bort. Dessutom är läkarsekreteraren skyldig enligt patientdatalagen att skriva in i varje journal att den är utlämnad enligt en kammarrättsdom.

Sedan tar en annan läkarsekreterare över usb-minnet och lägger över informationen i ett Word-dokument.

– Henne har vi anställt extra för att bara göra det här. I Word kan hon söka på alla han, hon, henne, hennes, mor, far, ålder … och så byter vi ut det mot XXX. Man kan inte göra detta i systemet där man stryker, säger Annika Sundqvist.

När det är gjort går journalen vidare till utvecklingsledaren Lena Olsson som svärtar uppgifter om ovanliga diagnoser och medicineringar. Även ett så oskyldigt ord som skola försvinner för att det inte ska gå att se om journalen handlar om ett barn i skolan eller förskolan.

Därefter hamnar journalen hos Annika Sundqvist för en sista korrekturläsning så att inget som gör att patienten kan identifieras råkar stå kvar.

– Den mänskliga faktorn är det största hotet. På tio sidor hittar jag mellan två och fyra missar. Det är alltid med hjärtat i halsgropen som vi gör det här, har vi fått bort allting?

Nästan tre fjärdedelar av en A4-sida svärtas, enligt henne. Det är främst stycken där det står om Concerta-behandlingen och hur patienten mår av den som maskas. Initialt sas det att Annika Sundqvist med kollegor bara skulle behöva ta fram läkaranteckningar. Men hon är säker på att de då skulle få göra om jobbet. Personen som bett att få ut journalerna skulle ha tyckt att hen fått för få uppgifter och överklagat.

– Läkaranteckningar räcker inte. Jag vet att den här personen är ute efter att kontrollera hur läkarna sköter sitt jobb och vad de har för underlag när de följer upp behandlingen med Concerta. Då kommer mycket information via skolsköterska, sjuksköterska, psykolog och logoped som kanske säger att det märks jättestor skillnad på Kalle sedan vi höjde dosen i förra veckan.

Känns det som att resurserna används meningsfullt?

– Jag tycker att det är en katastrof, att en verksamhetschef ska behöva sitta och korrekturläsa 15 000 sidor. Jag har ingen tid att lägga på detta, men det ingår i mitt jobb så jag bara måste gör det, säger Annika Sundqvist.

§

Kammarrätten i Göteborg hänvisar till tryckfrihetsförordningen i domen. ”Att en begäran att få ta del av allmänna handlingar avser ett mycket omfattande material som kräver en betydande arbetsinstas att ta fram och sekretesspröva påverkar inte myndighetens skyldighet att lämna ut handlingar”, står det i domslutet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev