Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Internet-KBT bra för deprimerade

Publicerad: 3 augusti 2021, 06:22

KBT via internet fungerar lika bra som traditionell KBT vid lindrig eller medelsvår depression. Men avslappningsprogram ska inte användas, det kan skada. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Internet-KBT fungerar bra för många deprimerade. Men avslappningsterapi ska inte ingå i behandlingen, den kan i stället förvärra symptomen, enligt en ny studie. (1 kommentar).


Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitet

I traditionell KBT träffas behandlare och patient ansikte mot ansikte, medan behandlingen på nätet främst sker via mejl och via ett nätförmedlat program. Det har varit oklart om de båda formerna är lika effektiva vid behandlingen av depression. Därför har det genomförts en stor internationell studie av KBT-metoderna i vilken bland andra Göteborgs universitet har deltagit.

Läs mer: Flexibla psykiatriska team suddar ut gränser 

– Metoderna fungerar ofta lika bra när det gäller lindrig eller medelsvår depression, konstaterar Cecilia Björkelund, professor i allmänmedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Sammanlagt 17 521 patienter ingick i den internationella studien. Ett resultat som förvånade forskarna var att nät-KBT fungerade bra även för äldre.

– Man hade trott att de skulle ha problem med att koppla upp sig, läsa instruktioner och så vidare, men det fungerade bra, säger Cecilia Björkelund.

I studien granskades ett tiotal olika delar av KBT-behandlingen. Studien visade att komponenten avslappningsterapi inte fungerar bra för deprimerade patienter.

–  KBT är en väldigt aktiv behandling där man jobbar kognitivt med sig själv. Avslappningsprogram framkallar mer ångest, därför ska man inte använda det och det används inte heller i de svenska programmen, säger Cecilia Björkelund.

Inte billigare

Internet-KBT är tidseffektivt för terapeuten. Denne kan ha kontakt med minst fyra patienter på samma tid som det tar att behandla en patient ansikte mot ansikte. Men nät-KBT sparar inte pengar åt samhället. Tidsvinsten äts upp av kostnaderna för behandlingsprogrammen och säkra it-system.

Vanlig depression går oftast över efter 3–4 månader ,men med KBT, ofta kombinerad med antidepressiv medicin, kan det gå snabbare. Hur djup depressionen är när behandling inleds påverkar också resultatet. Vid mildare depression är resultaten bättre. Stöd från behandlare och sms-påminnelser ökar andelen patienter som fullföljer terapin.

Men det finns begränsningar för KBT. Den används i fallen med djupt deprimerade patienter. Nät-KBT förutsätter kontinuerlig kontakt och en förbättring ska noteras inom fyra veckor, annars kan det bli aktuellt med annan behandling.

– Det viktiga med den här studien är att den visar att KBT via internet mot depression ofta är lika bra som traditionell KBT. Men det behövs många fler psykologer i primärvården så att metoderna används också, säger Cecilia Björkelund.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-08-18

Intressant artikel eftersom jag jobbar med Internetbaserad KBT sedan några år och märkt att antalet intresserade och som fullföljer programmen bara ökar!

Jag vill lägga till att det även behövs fler kuratorer, som utbildar sig för att kunna erbjuda i-KBT eftersom vi är fler professioner än enbart psykologer som jobbar med psykoterapi!

Anne-Li Öman, leg.kurator med steg 1

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev