Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Internet-KBT för fler diagnoser

Publicerad: 31 augusti 2018, 10:11

KBT på nätet ökar. Nu finns snart behandling för två nya diognoser.

Foto: Thinkstock

Snart kan personer med dysmorfofobi och tvångssyndrom få hjälp över internet.


Det är Stockholms läns sjukvårdsområde som via sin öppenvårdsenhet OCD-programmet, under hösten kommer att erbjuda kognitiv beteendeterapi, KBT, via nätet för ytterligare diagnoser. Det gäller tvångssyndrom, OCD, och dysmorfofobi, eller BDD vilket är en självupplevd fulhet.

– Vi har bedrivit flera forskningsstudier inom Karolinska institutet med internetbehandling för OCD och dysmorfofobi med lyckade resultat. Därför vill vi nu erbjuda dessa behandlingsalternativ för patienter inom reguljär vård, säger Lina Lundström, psykolog och ansvarig för implementeringen.

KBT-behandling via internet har ökat i hela landet de senaste åren. Enligt nya siffror från Sveriges Kommuner och Landsting var det nästan 1 700 patienter som fick behandling förra året, jämfört med drygt 200 under 2016.

Inom Stockholms läns landsting erbjuds redan i dag, via enheten Internetpsykiatri, behandling för bland annat depression, social fobi, paniksyndrom, IBS och hälsoångest.

Behandlingen är upplagd så att patienten först loggar in med bank-id via 1177 och svarar på ett antal frågeformulär. Om det visar sig att internetbehandling skulle kunna vara ett alternativ kallas man till ett bedömningssamtal hos läkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Om läkaren bedömer att internetbehandling är ett lämpligt alternativ kan behandlingen starta redan efter ett par dagar. För OCD och BDD pågår den i tolv veckor och därefter kallas man till ett avslutande uppföljningssamtal hos läkare.

Själva behandlingen sker i via en internetplattform där patienten läser text och gör praktiska övningar. Via en mailfunktion har man kontakt med en psykolog som finns tillgänglig för att svara på meddelanden måndag till fredag.

Behandlingen har riksupptag och kommer att vara tillgänglig för patienter i hela landet, men det första bedömningssamtalet sker på plats på mottagningen i Stockholm. Preliminär start för de nya internetbehandlingarna är den 17 september.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev