Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Internet-KBT ger effekt

Publicerad: 28 augusti 2013, 08:32

Kognitiv beteendeterapi, KBT, över nätet ger effekt för patienter med depression och ångest. Men det är oklart om det är lika bra som ett personligt möte med en terapeut.


Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har gått igenom den forskning som finns om behandling av ångest och depression över nätet. 53 studier bedömdes hålla tillräckligt hög kvalitet för att utgöra underlag.

– Resultatet pekar på att behandling över nätet kan ha effekt för vuxna med ångest eller depression som själva har efterfrågat behandling över nätet, säger Steven Linton, professor i klinisk psykologi vid Örebro universitet och extern expert som varit med och tagit fram underlaget till rapporten.

– Däremot saknas det tillräckligt med underlag för att säga om KBT över nätet är lika bra eller bättre än annan behandling, som exempelvis KBT då patienten får träffa en terapeut.

Steven Linton efterlyser jämförande studier samt studier som granskar effekten för barn och för äldre personer.

I de flesta studierna har personerna som deltagit själva efterfrågat behandlingen, vilket gör att det behöver undersökas mer hur behandlingen fungerar för en bredare grupp patienter.

SBU anser också att det behövs fler och större studier för att undersöka eventuella risker med behandling över internet.

Läs hela rapporten:

Internetförmedlad psykologisk behandling vid ångest- och förstämningssyndrom

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev