Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Interventionsprogram som ska skydda barn döms ut

Publicerad: 19 maj 2010, 07:08

Interventionsprogram som ska skydda barn döms ut

Foto: Foto: Photos.com

Det vetenskapliga underlaget för att förebygga psykisk ohälsa hos barn med hjälp av olika program är magert. Det konstaterar SBU som i dag, onsdag, publicerar en rapport om just detta.


Det finns en uppsjö av olika interventionsprogram för att förebygga psykisk ohälsa hos barn och ungdomar. Men de flesta av dessa program kan förpassas till ”evigheten”. Det vetenskapliga under­laget är alldeles för dåligt, eller rättare sagt: Det saknas helt.

Det säger Ann-Charlotte Smedler, docent i psykologi och verksam vid Stockholms universitet, till Dagens Medicin. Hon har varit ordförande för den projektgrupp inom SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, som tagit fram den nya rapporten.

– Det finns ett drygt 100-tal olika program som används i Sverige i dag för att förebygga psykisk ohälsa hos barn, varav en del finansieras av skattepengar. Men de allra flesta av dessa vet vi ingenting om.

Ann-Charlotte Smedler anser att man i stället bör satsa på de program som har någon form av vetenskapligt stöd och där det finns skäl att tro att de verkligen har förebyggande effekt.

– Kvar blir runt sju program som har någon form av stöd i den vetenskapliga internationella litteraturen. I Sverige finns ytterligare några andra som det finns visst stöd för, exempelvis Komet, Cope, Set, Stegvis, Connect och Disa. Men resten, anser jag, kan förpassas till historien.

Projektgruppen har studerat det vetenskapliga underlaget bakom de metoder som används i dag, både i Sverige och utomlands. Slutsatsen är att det vetenskapliga underlaget, överlag, är magert. Därför, anser Ann-Charlotte Smedler, bör allt användande av interventionsprogram kopplas till vetenskapliga studier.

– Det är positivt att det finns ett sådant engagemang för den här problematiken, men samtidigt finns det en risk för en övertro på interventionsprogram. Jag tycker att en kommun eller skola ska tänka sig för noga innan de väljer. En extra kurator eller högre vuxen­täthet kanske kan ge lika mycket.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev