Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ivo granskar psykolog efter anmälan om osaklighet

Publicerad: 8 mars 2016, 09:27

”Om man säger att man är expert så behöver man ha kompetens inom det området man ska uttala sig om, annars tänker inte jag att man borde vara sakkunnig”, säger enhetschefen till Dagens Medicin.

Foto: Norstedts juridik

Landsting anklagar psykolog för sakfel och partiskhet i samband med ett sakkunniguppdrag i en vårdnadstvist.


I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, står att psykologen ensidigt betonar barnets behov av båda föräldrarna och ”argumenterar för att rätten inte ska ta hänsyn till varken barnets vilja eller risken för att barnets utsätts för övergrepp”. Bakom anmälan, som lett till att Ivo nyligen öppnat ett tillsynsärende av den anmälda psykologen, står chefen för en enhet inom barn- och ungdomspsykiatrin i ett stort svenskt landsting.

Enligt enhetschefen ska den anmälda psykologen ha uttryckt sakfel i flera ärenden, även om anmälan gäller en specifik vårdnadstvist där psykologen kallats som partssakkunnig. I anmälan framgår exempelvis att den anmälda psykologen hävdat att posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, självläker till 95 procent.

– Jag har läst väldigt mycket PTSD-forskning och jag har inte sett något som tyder på det. Det skulle jag ha svårt att säga att det inte råder konsensus om, det är nog ganska väl beforskat, säger enhetschefen till Dagens Medicin.

Enhetschefen är även kritisk till att psykologen agerat partiskt och inte problematiserat frågor där kunskapen är otillräcklig eller där det inte råder konsensus.

– Ett problem är tvärsäkerheten i uttalanden, säger enhetschefen.

Nils Erik Solberg, förbundsjurist vid Sveriges psykologförbund, säger att en partssakkunning ska följa samma regler som gäller för vittnen.

– Däremot ska psykologen uttala sig utifrån sin sakkunskap och precis som vittnen intet förtiga, tillägga eller förändra, säger Nils Erik Solberg till Dagens Medicin.

I anmälan skriver enhetschefen att psykologen gör svepande och felaktiga uttalanden om barn- och ungdomspsykiatrin. Men enligt enhetschefen är det ingen konflikt som ligger till grund för anmälan.

Dagens Medicin söker den anmälda psykologen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev