Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ivo nobbar rådvill rättspsykiatri

Publicerad: 7 november 2014, 13:10

Riskera att bryta mot lagen eller se på när en patient dör? Rättspsykiatrin i Växjö står inför ett svårt val och Ivo har inga råd att ge.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har åtalsanmält flera personer i ledningen för den rättspsykiatriska regionkliniken i Landstinget Kronoberg för att ha gipsat en patient mot dennes vilja, se artikel härintill.

För att undvika att hamna i en liknande situation igen ställde klinikledningen för en tid sedan en direkt fråga till Ivo kring en komplex patientsituation. Det handlade i korthet om huruvida det var lagbrott att vägra en tvångsvårdad patient mat. Patienten i fråga hade svåra bukskador och riskerade enligt en kirurgisk bedömning att mista livet vid intag av fast föda.

I svaret skrev Ivo att myndigheten kan informera om vad som står i lagar och föreskrifter men inte lämna råd i specifika patientärenden då de kan bli föremål för Ivos tillsyn. Ett svar som Anita Åkesson, verksamhetschef för rättspsykiatriska regionkliniken i Landstinget Kronoberg, inte blev något klokare av.

– Ska man stå vid sidan av och se på när någon dör och sedan bli anmäld för det? Eller hur ska man hantera det här? Det här är en oerhört komplex fråga för sjukvården i landet som vi satte på sin spets här, säger hon till Dagens Medicin.

Anita Åkesson förklarar att den information hon har fått säger att Ivo ska ha en mer rådgivande roll.

– Men det ser vi här att så är inte fallet. Det finns ett antal patienter i landet som de här frågeställningarna är mycket, mycket aktuella för.

Hon vill inte kommentera hur klinikledningen agerar praktiskt i det specifika fallet utöver att säga att de ”balanserar på en mycket skör tråd”. Det förs också en diskussion med landstingsledningen om och hur man ska gå vidare, ännu är inget bestämt.

Samtidigt har Anita Åkesson viss förståelse för myndighetens resonemang om en eventuell framtida tillsyn.

– Men för patienternas bästa så borde man kunna ha en förutsättningslös dialog när det uppstår sådana här svåra fall och inte gå in i ett motpartsförhållande direkt med verksamheterna. För det gagnar inte vården av patienterna.

Enligt Per Axel Karlsson, ordförande i Svenska rättspsykiatriska föreningen, finns den här typen av problem inte generellt i de rättspsykiatriska klinikerna. I ett mejl till Dagens Medicin skriver han att om det förekommer är det vanligare att det gäller patienter som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård på de rättspsykiatriska klinikerna till följd av allmänpsykiatrins svårigheter att hantera dem.

Relaterat material

Ledning på rättspsyk åtalsanmäls för tvångsgipsningar

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev