Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Jättesatsning på utbildning ska förebygga självmord

Publicerad: 3 maj 2010, 11:57

Jättesatsning på utbildning ska förebygga självmord

Foto: Foto: Photos.com

Regeringens utredare vill göra en miljonsatsning på en ny form av första hjälpen mot självmord.


Sedan september förra året arbetar länsrådet Gun-Marie Pettersson med en statlig utredning om självmord. Nu presenteras ett delbetänkande där hon föreslår en jättesatsning på utbildning om hur självmord kan förebyggas.

Förebilden är samhällets satsningar på hjärt-lungräddning, som sannolikt har bidragit till att minska dödligheten i hjärt-kärlsjukdom.

Gun-Marie Petterson vill ge forskningssektionen Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa, NASP, vid Karolinska institutet i Solna 3 miljoner kronor för att genomföra ett pilotförsök med utbildningsprogrammet The mental health first aid training and research program, MHFA. Utbildningen är 12 timmar lång och ger deltagarna kunskap om hur olika kriser kan hanteras. Tanken är att utbilda instruktörer som i sin tur utbildar särskilt utvalda yrkesgrupper och delar av den övriga befolkningen.

För att uvärdera pilotförsöket vill Gun-Marie Pettersson ge 2 miljoner kronor till Centrum för evidensbaserade psykosociala insatser, Cepi, i Lund. Om det slår väl ut föreslår hon att regeringen avsätter 370 miljoner kronor under fem år på att genomföra kurser i första hjälpen mot psykisk ohälsa.

Hon vill också ge NASP ytterligare 66 miljoner kronor för att stötta kommunerna och vidta andra förebyggande åtgärder mot självmord.

Relaterat material

Socialstyrelsen kritiserar vårdinsatser mot självmord

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev