Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

JO-kritik mot tvångsvården inom rättspsykiatrin

Publicerad: 26 juli 2022, 13:53

Reglerna om betalningsansvar i samverkanslagen fungerar inte som incitament för kommunerna att tillhandahålla tillräckliga insatser, anser JO.

Foto: Jessica Gow/TT

Uppemot en av tio patienter som vårdas inom sluten rättspsykiatrisk vård skrivs inte ut trots att kliniken har bedömt att de inte längre behöver sådan vård.


Ämnen i artikeln:

I korthetToppnyheterJuli 2022

Det konstaterar chefsjustitieombudsmannen Erik Nymansson efter att ha gjort en granskning.

”Konsekvenserna för dessa patienter är allvarliga”, skriver Erik Nymansson i sitt beslut. Han vill se åtgärder för att patienter i sluten rättspsykiatrisk vård med särskilt utskrivningsprövning ”mer skyndsamt” ska kunna ges öppen rättspsykiatrisk vård.

Han vill också att ekonomiska incitament ska ses över så att de blir verkningsfulla och att åtgärder för patienternas möjligheter att få lämpligt boende ska utredas. 

Skälen till att patienterna är kvar onödigt länge är framför allt att de behöver ha en ordnad social situation, vilket i sin tur förutsätter ett lämpligt boende. Kliniken och socialtjänsten gör olika bedömningar av patienternas behov – därför dröjer det med att ordna ett sådant boende, skriver chef-JO.

Eftersom det saknas tillgång på lämpligt boende tar det också lång tid att upprätta en samordnad vårdplan med insatser som krävs för att patienten skulle kunna få öppen rättspsykiatrisk vård.

Erik Nymansson pekar på att tillgången till lämpligt boende ofta blir avgörande för bedömningen om risk för återfall i allvarlig brottslighet. Granskningen har också kommit fram till att reglerna om betalningsansvar i samverkanslagen, som trädde i kraft 2018, inte fungerar som incitament för kommunerna att tillhandahålla tillräckliga insatser.

Vårdtiderna inom rättspsykiatrisk vård är i genomsnitt 58 månader. Den inleds alltid i form av sluten rättspsykiatrisk vård. 67 patienter vårdades inom sluten rättspsykiatrisk vård under 2021 fastän kliniken bedömt att de var färdiga för att skrivas ut till öppen rättspsykiatrisk vård.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Boel Halldén

Reporter

boel.hallden@bonniernews.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev