Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

JO kritisk till Nus tvångsvård

Publicerad: 12 november 2015, 12:24

Överbeläggningar, olämpliga belöningssystem och dolda titthål. Efter en inspektion radar justitieombudsmannen upp en rad brister.


Ämnen i artikeln:

Norrlands universitetssjukhusVästerbottens läns landsting

I våras genomförde myndigheten en så kallad Opcat-inspektion av de allmänpsykiatriska avdelningarna 1, 2 och 3 samt den rättspsykiatriska avdelningen vid Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå. Syftet med inspektionen är, enligt justitieombudsmannen, att förebygga tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning av frihetsberövade personer.

Under inspektionen intervjuades såväl patienter som anställda och i det protokoll som justitieombudsmannen, JO, nu skickat till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, finns flera förbättringspunkter.

På de allmänpsykiatriska avdelningarna är överbeläggningar, enligt protokollet, mer regel än undantag vilket leder till att patienter placeras i utrymmen som egentligen är avsedda för avskiljande och bältesläggning. Det påverkar i förlängningen hur tvångsåtgärder kan användas på avdelningen, skriver JO och får medhåll av klinikledningen.

I vården av några patienter användes belöningssystem, något som JO anser är olämpligt då sådana system inte ska kopplas till patienternas rättigheter.
Det råder även oklarheter kring vilka situationer som är regelrätta avskiljanden och vilka som är överenskommelser om att en patient ska vistas på sitt rum eller på vissa delar av avdelningen, skriver JO.

Enligt tvångslagarna ska de intagna kunna läsa de lagar de vårdas enligt genom att dessa finns anslagna på avdelningen. Enligt protokollet har det tidigare varit så i Umeå men då lagarna hela tiden revs ned finns de nu endast tillgängliga via de anställda. Det duger inte anser JO och förutsätter att kliniken återigen anslår lagarna.

I protokollet lyfter JO även upp en patient som vårdats på den rättspsykiatriska avdelningen i decennier och har varit avskild i flera år. Här anmärker myndigheten på att det för patienten dolda titthål som används för tillsyn är integritetskränkande. Samtidigt noteras att vården av vissa patienter innebär svåra avvägningar. JO skriver även att tvångsåtgärder generellt ska stå i proportion till syftet.

Även om långtidsavskilda patienter omfattas av Ivo:s regelbundna tillsyn kan det finnas skäl för JO att återkomma till de frågor som gäller just den patientgruppen, skriver myndigheten.

Ocpat

Ocpat står för Optional protocol to the convention against torture, och är tillägget till Förenta nationernas tortyrkonvention.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev