onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

JO riktar kritik mot psykiatrisk avdelning

Publicerad: 8 januari 2019, 06:51

Avdelningen har brustit i handläggningen när man inte informerat en vårdnadshavare om en 14-årings suicidförsök, anser Justitieombudsmannen.


Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Det var i höstas som personal på en psykiatrisk avdelning på ett sjukhus i Norrland fann en liten snara i en garderobsdörr och extra lugnande tabletter hos en 14-årig inlagd patient. Dagen efter hade patienten permission med sin mamma, och berättade då för mamman att hon gjort ett suicidförsök. Mamman anmälde till Justitieombudsmannen ett klagomål om att hon inte informerats av personalen om barnets tillstånd och händelsen dagen innan.

Efter att ha tagit del av journaler och yttrande från vårdenhetschefer, riktar chefs-JO Elisabeth Rynning skarp kritik mot avdelningen.

”Jag får konstatera att utredningen tyvärr inte ger något tillfredsställande svar på vad som utgjorde det egentliga skälet till att vårdnadshavaren inte informerades”, skriver JO.

På grund av den bristande dokumentationen framgår inte om personalen efter en sekretessprövning bedömde att modern inte skulle informeras, eller om man helt enkelt bedömde att händelsen inte var tillräckligt viktig.

”Det är naturligtvis inte tillfredsställande. Jag är kritisk till klinikens hantering av dessa frågor”, står det i beslutet från Justitieombudsmannen, som också kritiserar kliniken för bristande dokumentation.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev