Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Jobbade utan legitimation – i 12,5 år

Publicerad: 28 April 2015, 11:47

När Socialstyrelsen började granska specialistsjuksköterskan framkom att hon varken hade legitimation, eller rätt att kalla sig specialistsjuksköterska.


I början av året fick Socialstyrelsen in en legitimationsansökan från en sjuksköterska med utbildning från ett annat nordiskt land. I ansökan skrev sjuksköterskan att hon hade arbetat heltid vid ett svenskt sjukhus i flera år.

När Socialstyrelsen kontrollerade uppgifterna med sjukhuset bekräftade det att sjuksköterskan var anställd som specialissjuksköterska inom psykiatri sedan mitten av 2002. I Socialstyrelsens eget register över legitimerad vårdpersonal fanns sjuksköterskan däremot inte med, inte heller hade hon rätt att kalla sig specialistsjuksköterska med inriktning mot psykiatrisk vård.

I ett brev till sjukhuset, sjuksköterskan och Inspektionen för vård och omsorg skriver Socialstyrelsen nu att det från både sjuksköterskans och sjukhusets håll rör sig om en allvarlig överträdelse av bestämmelserna i patientsäkerhetslagen, något som myndigheten ser mycket allvarligt på.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev