Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Karolinskas styrelse: ”Kritikerna har rätt”

Publicerad: 22 mars 2019, 07:34

Håkan Sörman, ordförande för Karolinska universitetssjukhusets styrelse.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver tre styrelseledamöter om att sjukhuset har fått för många chefer.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Det är Håkan Sörman, Eva Fernvall och Kjell Asplund, ordförande, vice ordförande respektive ledamot i universitetssjukhusets styrelse, som i en opinionsartikel i Dagens Samhälle lägger sig relativt platt för kritiken som har framförts mot den nya organisationen på Karolinska, det som från början hette Värdebaserad vård men nu går under namnet Nya verksamhetsmodellen.

Vissa delar och patientflöden fungerar bra, konstaterar de, men de skriver också att styrelsens egen utvärdering, som Dagens Medicin har skrivit om, ”visar att kritikerna – och dit hör många av sjukhusets medarbetare – i många stycken har rätt”.

Antalet chefer har ökat kraftigt, ansvarsfördelningen är oklar och beslutsvägarna omständiga. Systemen för att följa upp ekonomi och vårdresultat är ofullständigt utvecklade.

”Det har utvecklats en resurskrävande mötes- och projektkultur vid Karolinska. Det är inte så att cheferna jobbar för lite. Medarbetarenkäterna visar att cheferna, ännu mer än andra medarbetare, upplever arbetet som alltför stressigt”, skriver styrelsen, och fortsätter:

”Omfattande åtgärder krävs och det i en tid när sjukhusets ekonomi är usel. Nedskärningar är oundvikliga. I denna prekära situation kommer styrelsens fokus att vara att på alla sätt värna om vårdens kvalitet och hålla uppe vårdproduktionen.”

Antalet chefer och administratörer ska minska på sjukhuset, lovar styrelsen, som har gett direktören i uppdrag att göra en översyn av organisationen kring patientflöden, medicinska specialiteter och jourlinjer.

Relaterat material

Kraftig kritik mot  Karolinska i egen rapport

Sörman: ”Vi behöver få personalen att känna tillförsikt”

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev