Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

KBT på nätet nomineras till pris

Publicerad: 11 april 2012, 11:50

Unga med ångest får hjälp via nätet.

Foto: Photos.com

Ungdomar med oro och ångest kan få KBT-behandling på internet. Projektet i Östergötland är en av semifinalisterna till priset Guldlänken.


Projektet är ett samarbete mellan barn- och ungdomspsykiatrin i Landstinget i Östergötland och forskare vid Linköpings universitet.

– Vi ser mycket goda resultat av att behandla vuxna för ångesttillstånd med KBT-behandling på nätet. Nu vill vi se om vi kan hjälpa även tonåringar med metoden, säger Malin Gren Landell, projektledare och psykolog vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i ett pressmeddelande.

Behandlingen vänder sig till ungdomar mellan 15 och 19 år. De kan få hjälp om de känner stark oro, till exempel inför sociala situationer. Deltagarna träffar en terapeut i början och slutet av behandlingen. Där emellan hålls kontakten genom e-post i ett krypterat forum och ungdomarna får övningsuppgifter på nätet.

Projektet är en av tolv semifinalister till tävlingen Guldlänken. Där belönas den mest innovativa svenska e-förvaltningsutvecklingen i offentlig sektor till nytta för medborgare och företag. Bakom Guldlänken står Sveriges innovationsmyndighet Vinnova, E-delegationen och Sveriges Kommuner och Landsting i samverkan med konferensen Offentliga Rummet. Vinnaren som utses den 30 maj får ett spridningsstöd på 100 000 kronor.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev