Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Kommuner känner till självmordsplaner bland ensamkommande

Publicerad: 15 februari 2017, 14:23

Socialstyrelsen ser allvarligt på problemet med självmordsplaner bland ensamkommande som nu också bekräftats genom en rundringning.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Under måndag och tisdag den här veckan ringde Socialstyrelsen runt till omkring 50 slumpvis utvalda kommuner och stadsdelar. Enligt ett pressmeddelande från myndigheten kände de svarande till tre självmord och minst 68 försök till självmord under 2016 och 2017.

Det sker efter att rörelsen ”Vi står inte ut” skrivit till flera myndigheter om en överenskommelse som afghanska barn har att ta livet av sig om de får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, något som Dagens Medicin tidigare rapporterat.

– Läget är mycket oroande. Det är bra att situationen blivit uppmärksammad, säger Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsens avdelning för kunskapsstyrning för socialtjänsten, pressmeddelandet.

Enligt Socialstyrelsen visar rundringen på att det finns en koppling till asylprocessen, en bild som också delas av representanter för barn- och ungdomspsykiatrin. Socialstyrelsen kommer inom kort att skriva till de verksamheter som arbetar med ensamkommande för att påminna om det kunskapsstöd som finns.

– Vi vill också be barn och unga som mår dåligt att vända sig till vuxna i deras närhet, så att de kan få hjälp. Det kan vara en familjehemsförälder, HVB-personal, god man, lärare, skolsköterska, en vuxen inom fritidsaktivitet eller kanske i kyrkan. Även Rädda Barnens och andra organisationers stödtelefonnummer finns, säger Annika Öquist.

Relaterat material

Myndigheter samlas kring självmord bland ensamkommande

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev