Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Konstfacks rektor medger fel

Publicerad: 3 mars 2009, 09:49

Konstfack gjorde fel i samband med att studenten Anna Odell fejkade en psykos på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Det visar rektorns utredning.


Den uppmärksammade händelsen på den psykiatriska akutmottagningen vid S:t Göran i Stockholm inträffade för en dryg månad sedan. Anna Odell fördes in av en polispatrull och uppträdde så våldsamt att hon fick spännas fast och tvångsmedicineras med lugnande medel.

Senare visade det sig att hon bara spelade teater, som en del i sitt examensarbete.

Både Anna Odell själv och Konstfacks ledning har fått utstå svidande kritik under de senaste veckorna. Nu medger rektorn Ivar Björkman att skolan har gjort fel. Den interna utredningen visar att Anna Odells handledare visste vad hon tänkte göra.

De etiska riktlinjerna är för otydliga när det gäller handledarnas ansvar att aktivt avstyra etiskt oacceptabla eller olagliga handlingar inom ramen för utbildningen , skriver Ivar Björkman på DN Debatt i dag, tisdag.

För att kunna hantera liknande situationer i framtiden har Ivar Björkman beslutat att Konstfack ska ta fram tydliga etiska riktlinjer, tillsätta ett etiskt råd och vidareutbilda sina lärare. Däremot vill han inte lova att det inte blir fler skandaler i framtiden.

Konstfacksstudenternas arbete kommer att fortsätta utmana och bryta konventioner och tänja på skapandets gränser. Så har det alltid varit och så kommer det att vara även framöver , skriver han i sin debattartikel.

Relaterat material

Konstfackstudenten vill tacka personerna som hjälpte henne

Kritiserad konststudent backas upp av professorer

Spelad nervkollaps anmäls

Rydberg attackerar Konstfack

Student lurade vårdpersonal – fejkade nervsammanbrott

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev