Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Kortare köer till stressmottagningar

Publicerad: 20 augusti 2018, 09:19

Foto: Thinkstock

Bättre primärvård och hårdare krav från Försäkringskassan anses vara anledningen till att köerna till Stockholms stressmottagningar nästan försvunnit.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingStress

Tidigare har stressmottagningarna i Stockholms läns landsting haft svårt att leva upp till vårdgarantins krav på max 30 dagars väntan på en specialistbedömning vid utmattningssyndrom. Men nu något har hänt. Enligt Svenska Dagbladet har antalet remisser till mottagningarna minskat med nära 20 procent sedan i våras och köerna är nästan borta.

Maria Hägerstrand, avdelningschef för närsjukvården i Stockholm, säger till tidningen att landstinget inte har någon direkt förklaring till det minskade remissflödet. Att en ny aktör startat och kapaciteten därmed ökat kan vara en anledning. Att primärvården blivit bättre på att ta om patientkategorin kan vara en annan.

Ytterligare en anledning som kan ha haft effekt är att Försäkringskassan ändrat sina krav och numera kräver objektiva fynd för att godkänna en sjukskrivning. Enligt Svenska Dagbladet kan det i sin tur leda till att läkare blir mindre benägna att ställa diagnosen utmattningssyndrom.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev