Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Kraftigt höjd självmordsrisk hos patienter med OCD

Publicerad: 20 juli 2016, 10:31

Foto: Thinkstock

Risken för självmord måste beaktas noggrant hos patienter med tvångssyndrom. Den slutsatsen drar forskare som publicerar en studie i tidskriften Molecular Psychiatry.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Patienter med tvångssyndrom, OCD, har ansetts ha relativt låg ökad risk för självmord. Enligt författarna till den nya studien bygger kunskapen om det sambandet på ganska få studier utan större studiematerial.

I den nya studien har forskare vid Karolinska därför undersökt förekomsten av självmord och självmordsförsök bland patienter som lider av tvångssymdrom. Av nära 37 000 patienter med OCD i Svenska Patientregistret var det 545 som hade tagit livet av sig och 4 297 som hade försökt ta livet av sig mellan 1969 och 2013. Det pekar på en tio gånger förhöjd risk jämfört med befolkningen i allmänhet. Även risken försjälvmordsförsök var förhöjd.

– Risken är högre än vi trodde och jämförbar med den för andra psykiatriska sjukdomar, säger Lorena Fernández de la Cruz, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet och en av studieförfattarna, till Dagens Medicin.

När resultaten justerades för samtidiga andra psykiatriska sjukdomar minskade risken, men också då fanns en förhöjd risk.

Lorena Fernández de la Cruz betonar att det är viktigt att läkare känner till den här riskökningen och tar den i beaktande när de behandlar patienter.

Läs abstract:

Lorena Fernández de la Cruz med flera. Suicide in obsessive–compulsive disorder: a population-based study of 36 788 Swedish patients. Nature. Doi: 10.1038/mp.2016.115

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev