Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Kräver lagändring efter hotbrev

Publicerad: 7 februari 2017, 11:14

Efter att en patient inom rättspsykiatrin skickat ett stort antal hotbrev till myndigheter ställs nu krav på en lagändring för att sätt stopp för fler hot.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

I ett brev till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) skriver en överläkare inom rättspsykiatrin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg att det behövs en lagändring kring kommunikationsmöjligheterna för patienter i rättspsykiatrin. Han tar upp ett fall där en patient inom rättspsykiatrin skickat ett stort antal hotbrev till myndigheter. I breven har patienten bland annat utfäst belöningar för dem som skadar eller dödar ett antal namngivna tjänstemän på myndigheterna.

Lagen om rättspsykiatrisk vård ger chefsöverläkaren möjlighet att inskränka en patients rätt att använda elektroniska kommunikationstjänster om det är nödvändigt med hänsyn till patientens vård och rehabilitering eller för att undvika att någon annan lider skada. Av samma skäl har chefsöverläkaren också möjlighet att besluta att övervaka försändelser från en patient. Men det finns ett undantag i lagen när det gäller kommunikation med myndigheter som inte får förhindras eller förhandsgranskas.

Relaterat material

Ivo polisanmäler hotfull patient

I brevet till sjukvårdsministern kräver överläkaren en lagändring och skriver att det är ”orimligt att personer som är dömda till rättspsykiatrisk vård ska ges möjlighet att skicka hotelser till myndigheter utan att chefsöverläkaren har möjlighet att förhindra detta”.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev