Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Kreativitet länkas till psykiska sjukdomar i ny svensk studie

Publicerad: 14 juni 2011, 11:48

Såväl bipolär sjukdom som schizofreni kopplas till kreativitet i en svensk jättestudie. För depression sågs dock inte samma samband.


Har personer som behandlats för schizofreni, bipolär sjukdom eller depression oftare än andra kreativa yrken?

 Det har Simon Kyaga, läkare och doktorand vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet, och medarbetare, nu tittat närmare på i en registerstudie på 300 000 patienter, deras släktingar och ett stort antal kontrollpersoner med släktingar.

 Det har länge funnits en idé om att kreativitet och psykisk sjukdom har ett samband. Studier har också pekat i den riktningen, men enligt den svenska forskargruppen är det här den största populationsbaserade hittills på området.

Forskarna, som delade upp kreativa yrken i konstnärliga eller vetenskapliga, kom fram till att kreativitet har en koppling till vissa specifika psykiatriska diagnoser - men inte till psykisk sjukdom i stort.

 Patienter med bipolär sjukdom och friska syskon till patienter med bipolär sjukdom eller schizofreni hade oftare kreativa yrken, jämfört med kontrollgruppen.

 Schizofrenipatienter var inte överrepresenterade inom kreativa yrken totalt sett. Däremot hade de oftare konstnärliga yrken.

 För patienter med depression och deras diagnosfria syskon sågs ingen skillnad jämfört med kontrollgruppen.

 I studien användes flera olika register för att identifiera patienter som behandlats för schizofreni, bipolär sjukdom eller depression i Sverige mellan 1973 och 2003, samt släktingar utan sådan diagnos.

 Information om yrke inhämtades från svenska folkräkningar mellan 1960 och 1990.

Studien publiceras i tidskriften British Journal of Psychiatry.

Läs abstract:

British Journal of Psychiatry, publicerad online 8 juni 2011

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News