Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Kriminalvården utreder mer adhd-medicin till intagna

Publicerad: 25 januari 2010, 13:04

Samhället skulle kunna spara mångmiljonbelopp genom att behandla intagna på landets fängelser med läkemedel mot adhd, enligt en analys.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Tillsammans med Stockholms läns landsting har Kriminalvården genomfört ett treårigt projekt där 30 intagna på anstalten Norrtälje behandlats med läkemedlet Concerta mot adhd. Resultatet beskrivs som en stor framgång.

– Vi alla hade ett mycket dåligt förflutet och var aggressiva. Nu blev det mer som en hippieavdelning. ”Ursäkta Anders, kan jag få låna din bok?” Ungefär så var det, säger en av de intagna till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Enligt en uträkning av nationalekonomen Ingvar Nilsson skulle samhället kunna spara miljontals kronor varje år om projektet i Norrtälje drivs vidare. Kalkylen bygger på att 30 procent av dem som får behandlingen lämnar den kriminella livsstilen bakom sig.

Nu utreder Kriminalvården hur de positiva erfarenheterna från Norrtälje ska kunna spridas till andra anstalter.

– Inom kriminalvården finns det 7 000 intagna. Någonstans mellan 25 och 45 procent av dem har en adhd-problematik. Det är inte så jätteavancerad matematik att förstå att det finns enorma samhällsvinster att göra, säger Ingvar Nilsson till Ekot.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev