Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Kritiserad konststudent backas upp av professorer

Publicerad: 9 februari 2009, 09:26

Studenten som fejkade en psykos på psykakuten vid S:t Görans sjukhus i Stockholm får stöd från sex ledande företrädare för Konstfack.


Det har snart gått tre veckor sedan en student från Konstfack iscensatte ett nervsammanbrott som en del i sitt examensarbete vid Konstfack. Tilltaget har fått massiv kritik, både från företrädare för sjukvården och från utomstående debattörer.

Efter de första dagarnas uppmärksamhet beslutade Konstfacks rektor att göra en intern utredning om händelsen. Nu får studenten stöd från sex företrädare för institutionen för konst på skolan. På Dagens Nyheters kultursidor i dag, måndag, för de fram åsikten att psykiatrin inte "... ska vara ett fredat fält för infiltrerande, kritiska handlingar .

Knappast någon skulle förneka att psykiatrins roll i mångt och mycket har varit att staka ut och definiera normalitetens gränser. Dessa konflikter som följer med i psykiatrins metoder och gränsdragningar är inte överspelade i vår samtid och det är oss främmande att censurera den student som vill diskutera dessa frågor , skriver de bland annat.

Artikeln har undertecknats av professorerna Gunilla Bandolin, Magnus Bärtås och Marysia Lewandowska, prefekten Olof Glemme, lektorn Andrea Creutz och adjunkten Thomas Elovsson.

Relaterat material

Spelad nervkollaps anmäls

Rydberg attackerar Konstfack

Student lurade vårdpersonal – fejkade nervsammanbrott

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev