Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Kritiserad konststudent ville visa sin bild av psykvården

Publicerad: 11 maj 2009, 07:03

Kritiserad konststudent ville visa sin bild av psykvården

Foto: Liljeholmsbron i Stockholm.

Den fejkade psykosen på Liljeholmsbron i januari var en iscensättning av en verklig händelse 1995. Det avslöjar konststudenten Anna Odell nu när hennes examensarbete är färdigt.


Anna Odell fick våldsam kritik efter att ha spelat psykotisk och förts till den psykiatriska akutmottagningen på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Under den efterföljande debatten har hon sagt att hon inte vill kommentera sitt agerande innan arbetet med hennes examensarbete på Konstfack avslutats.

Nu när arbetet är färdigt talar hon ut i intervjuer i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Där avslöjar hon att hon har varit sjuk och att den spelade psykosen på Liljeholmsbron var en iscensättning av en verklig händelse 1995.

Syftet med hennes konstprojekt har varit att visa hur det kan gå till på en psykiatrisk avdelning.

– Jag har blivit tagen till flera psykakutmottagningar, men bara två gånger till S:t Göran. Och bara där har jag blivit lagd i bälte och bara i journalerna därifrån påstås jag ha slagits, säger hon till Dagens Nyheter.

Anna Odell avslöjar även att hon spelade in händelsen på Liljeholmsbron. Filmsekvenserna ingår i examensarbetet som ställs ut på Konstfacks vårutställning som öppnar i morgon, tisdag.

Efter den fejkade psykosen polisanmäldes Anna Odell för flera misstänkta brott. Beslutet om ett eventuellt åtal kan komma under den här veckan, enligt Dagens Nyheter.

Relaterat material

Kritiserad konststudent slår tillbaka mot sjukhuspersonal

Konstfacks rektor medger fel

Kritiserad konststudent backas upp av professorer

Spelad nervkollaps anmäls

Student lurade vårdpersonal – fejkade nervsammanbrott

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev