Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Kritiserad psykiater får jobba kvar

Publicerad: 24 mars 2015, 14:46

En hyrläkare inom psykiatrin får behålla sin läkarlegitimation trots att läkaren anses vara en direkt fara för patientsäkerheten.


Läkaren har arbetat på flera sjukhus i Sydsverige där verksamhetschefer vittnat om en rad brister, som dåliga kunskaper gällande lagstiftning och bristfällig journalföring rapporterar flera lokala medier.

Enligt en anmälan från verksamhetschefen och chefsläkaren på Skånevård Sund i Helsingborg har läkaren varit inblandad i flera fall som slutat med att patienterna har begått självmord.

Enligt Ivo har läkaren inte betraktat adhd som någon diagnos, men har haft en förkärlek för diagnosen bipolär sjukdom, vilken läkaren ställt på ett "osannolikt stort antal" patienter.

Läkaren, som tjänstgjort i bland annat Helsingborg, Malmö, Lund och Ronneby, får tills vidare behålla sin läkarlegitimation. Ivo understryker dock att ett nytt tillsynsärende kan bli aktuellt om det kommer in nya uppgifter om brister i yrkesutövningen.

Läkaren har varit uthyrd via bemanningsföretaget NGS Group som enligt SVT Sydnytt inte vill kommentera om läkaren fortfarande jobbar åt dem och i så fall var.

– Det åligger läkarna att själva anmäla pågående Ivo-ärenden till oss. Vi gör dessutom kontroller en gång per år, säger affärsområdesområdeschef Johnny Kreft till Sydnytt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev