Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Kvinnligt kön kan skydda mot autism

Publicerad: 22 februari 2013, 08:53

Autism är betydligt vanligare hos pojkar än hos flickor. Nu har forskare funnit stöd för att flickor behöver fler genetiska riskfaktorer för att utveckla ett autistiskt beteende.


Ämnen i artikeln:

AutismspektrumstörningAutism

Det är bland andra forskare vid Karolinska institutet och Göteborgs universitet som har letat efter bevis för att det finns en kvinnlig skyddseffekt mot autism.

Autism är fyra gånger vanligare hos pojkar, men enligt forskarna bakom studien har det varit oklart varför.

Forskarna utgick från att syskon till flickor med uttalat autistiskt beteende – förutsatt att det finns en kvinnlig skyddseffekt ­– borde ha fler autistiska drag än syskon till pojkar med uttalat autistiskt beteende.

De sökte och fann ett sådant mönster i två oberoende studier där autistiska drag har bedömts. I studierna ingick sammanlagt nästan 9 900 tvåäggstvillingpar mellan nio och 12 år i Sverige och Storbritannien.

Forskarna anser att resultaten tyder på att det krävs större genetisk belastning för att flickor ska utveckla ett autistiskt beteende.

Läs abstract här:

Elise B Robinson med flera. Examining and interpreting the female protective effect against autistic behaviour. Proceedings of the National Academy of Sciences, publicerad online 19 februari 2013. doi: 10.1073/pnas.1211070110

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev