Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Låga doser antidepressivt ifrågasätts

Publicerad: 20 juni 2016, 12:09

Till skillnad från vad man tidigare har trott är högre doser av antidepressiva preparat effektivare mot nedstämdhet, enligt ny svensk forskning som publicerats i Translational Psychiatry.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska akademinLäkemedel

– Vi tror att många läkare ger antidepressiva preparat i doser som är i lägsta laget. De vill medicinera försiktigt ”för säkerhets skull”. Men våra resultat visar att patienter har en klart sämre effekt av låga doser, säger Elias Eriksson, professor i farmakologi.

Han står bakom den nya forskningen tillsammans med kollegor från Sahlgrenska akademin och Chalmers tekniska högskola i Göteborg. De har analyserat flera läkemedelsstudier av tre selektiva serotoninåterupptagshämmare, så kallade SSRI-preparat. Det handlar om citalopram, paroxetin och sertralin.

Enligt resultaten var låga doser av läkemedlen bättre på att lindra patienters nedstämdhet, jämfört med placebo. Det innefattade 10 till 20 mg av citalopram, 10 mg av paroxetin samt 50 mg av sertralin. Dock var dessa låga doser sämre än högre doseringar av läkemedlen.

– Exempelvis hade patienter på citalopram större förbättringar när behandlades med 40 mg. Ändå vet vi att många svenska läkare förskriver 10 eller 20 mg av preparatet, säger Elias Eriksson.

Att ge extra höga doser utav läkemedlen ledde dock inte till en ytterligare förbättrad effekt, påpekar han.

De nya resultaten talar för att man i tidigare forskning kan ha underskattat effekten av antidepressiva läkemedel, menar Elias Eriksson. Han berättar att tidigare analyser har inkluderade deltagare med alltför låga läkemedelsdoser.

– Om man bara analyserar patienter som fått en adekvat dos visar det sig att den antidepressiva effekten är bra, säger han.

Forskarna bakom studien skriver även att deltagarna hade en statistiskt säkerställd effekt av SSRI-preparaten redan efter en veckas medicinering.

– Visserligen är effekten liten och nog inte av klinisk relevans – men den finns ändå där. Det går emot dagens synsätt om att det krävs flera veckors behandling innan man ser någon förbättring alls, säger Elias Eriksson.

Han betonar dock att det krävs medicinering under en längre tid för att uppnå full effekt av antidepressiva läkemedel.

Studien är en metaanalys av elva kliniska studier som kommer från läkemedelsföretagen GSK, Lundbeck och Pfizer. Studierna innefattar sammantaget 2 859 vuxna patienter. Preparatens effekt utvärderades med ett verktyg som skattar depressiva symtom, vilket kallas Hamilton depression rating scale.

Läs mer i abstract:

F Hieronymus med flera. A mega-analysis of fixed-dose trials reveals dose-dependency and a rapid onset of action for the antidepressant effect of three selective serotonin reuptake inhibitors. Translational Psychiatry, publicerad online den 7 juni 2016. Doi: 10.1038/tp.2016.104.

I den tidigare versionen stod det att Lilly var ett av läkemedelsföretagen som delat med sig av kliniska studier, vilket var felaktigt.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News