Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Läkare får 11 000 för bakjour

Publicerad: 6 juli 2009, 08:41

En överläkare vid den psykiatriska länsakuten i Stockholm kan tjäna 11 000 kronor på att vara bakjour i hemmet under ett dygn.


Det förmånliga avtalet för läkarna vid länsakuten och beroendeakuten på S:t Görans sjukhus i Stockholm skrevs under 2002. Då hade landstinget haft svårt att få psykiatrer till jourpassen under en längre tid, skriver Dagens Nyheter.

Avtalet innebär bland annat att all tid som jourläkaren tillbringar på sjukhuset räknas som arbetstid, även om det är lugnt och hon eller han kan ligga och sova. En annan ovanlig konstruktion är att fem till sju timmar alltid räknas som arbetstid även när läkaren har bakjour i hemmet.

De bäst betalda överläkarna tjänar 12 000 kronor på att ta ett tiotimmars jourpass en lördag. En överläkare som är bakjour i hemmet från en lördagsmorgon till en söndagsmorgon tjänar omkring 11 000 kronor. På nyårsafton och midsommarafton fördubblas den ersättningen.

– Visst är det ett bra avtal, men jag tycker också att när jag går upp 02.30 och åker till akuten är jag värd det, för det är ett riktigt skitjobb. Då menar jag inte människorna, jag tycker om mitt jobb, men på de här konstiga tiderna händer det sällan roliga saker. Folk är jättedeprimerade och ofta aggressiva, säger överläkaren Margareta Sidén till Dagens Nyheter.

Verksamhetscheften Deanne Mannelid försvarar också nivåerna på ersättningen.

– Det är ett bättre jouravtal än det gängse, men det här är en unik arbetsplats. Jourerna arbetar hårt och med svåra bedömningar. Du kan inte jämföra det med den somatiska vården där man kan ha ärenden som tar en kvart, säger hon till tidningen.

Totalt betalades det ut 30,4 miljoner kronor i jourersättning på de två akutmottagningarna under förra året, skriver Dagens Nyheter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev