Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Läkare flyr krav på att träffa fler patienter

Publicerad: 14 mars 2012, 13:23

Sex per dag – eller tre? Att träffa fler patienter är ett mantra inom privat psykiatri. Det har lett till massflykt av läkare på vissa håll – och välkomnats på andra.


På Carema Hjärnhälsan i Tyresö söder om Stockholm ska all behandlande personal träffa sex patienter per dag, minst.

– Vi ägnar inte flera timmar per dag åt att prata om patienter, vi träffar dem i stället. Kärnan i Caremas verksamhet är att erbjuda fler besök per dag, säger Hans Cagnell, tillförordnad verksamhetschef.

Mottagningen är en av fem inom psykiatri sydöst, som Carema Hjärnhälsan tog över för tre år sedan. Nyligen förnyades avtalet trots problem med läkarkontinuiteten. Två av mottagningarna saknar fast anställda psykiatrer och går runt med hjälp av hyrläkare – bland annat i Tyresö där den sista fast anställda slutade i höstas.

Enligt Gunnar Berglund, vice ordförande i Stockholms läkarförening, är det en följd av för hög arbetsbelastning.

– Vi har hört att vårdgivaren har höga krav på att de ska ta många patienter, medan möjligheten till att hinna tänka och reflektera varit begränsad. Då känner man inte att man gör ett bra jobb, oavsett vilken driftsform det är.

Hans Cagnell medger att verksamheten ägnar mindre tid åt exempelvis utbildning och möten, men anser att synen på hur många patienter som är rimligt att ta emot är en generationsfråga.

– Äldre läkare som är vana vid den gamla landstingspsykiatrin kan tycka att det är dåligt och kalla det för löpande band. Men yngre vill jobba mer effektivt, om man ska förenkla.

Flera privata vårdföretag inom psykiatrin fram­håller att deras modell är att träffa fler patienter och därmed hålla nere köerna. Även på Närpsykiatri AB i Uppland ska behandlarna träffa mellan fem och sex patienter om dagen. Det är tre gånger mer än inom landstingspsykiatrin, hävdar företagets vd, psykiatern Ola Gefvert.

– Många patienter behöver inte mer än 45 minuter och många samtal är mycket kortare. Men när man sitter fast i landstingsdegen måste det alltid vara en timme.

Även här tillämpas principen ”så lite möten som möjligt”.

– Vi har inga remissgenomgångar, ingen handledning i grupp, inga stora konferenser. Det är viktigt att träffa patienter, men inte en massa annat folk.

Närpsykiatri har däremot inte haft problem med läkarflykt. Samtliga sju psykiatrer är fast anställda och bara en har slutat på tre år, enligt Ola Gefvert.

– Skillnaden är att allt vi gör här utgår ifrån ­läkarens bedömning. På många andra håll blir ­psykiatrer marginaliserade, eller hamnar i rollen som den som bara skriver ut recept. Jag vill att det är vi läkare som tar ansvar för patienterna, säger han.

Relaterat material

Möten skulle få patienter att välja om 

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev