Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Läkare utan gränser gör projekt i Sverige

Publicerad: 10 November 2016, 13:05

Bild 1/2  

Foto: Karin Ekholm

Ett projekt i Götene ska ge psykosocialt stöd till kommunens drygt 1 000 asylsökande.


Det är mycket ovanligt att Läkare utan gränser gör projekt i Sverige. Senast var för tio år sedan och handlade då om att hjälpa papperslösa som på den tiden inte hade lika stora möjligheter till vård som de har i dag.

Det nya projektet i Götene i Västergötland ska förbättra de asylsökandes psykiska hälsa och vara förebyggande. Behovet är stort; personerna kan bära på trauman från våld i hemlandet eller från själva flykten till Sverige. Därtill finns mycket oro inför framtiden.

– Familjen kan vara splittrad och delvis vara kvar i konfliktzoner. Och sedan är det situationen i Sverige. Vi brukar prata om migrationsstress, säger Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

– En del flyktingar utvecklar posttraumatisk stress, men man ser också depression, ångest och olustkänslor. Med projektet kan man tidigt fånga upp de som är behov av mer specialiserad hjälp och hänvisa vidare men också ge personer verktyg att klara av sin vardag och göra att måendet inte förvärras.

Räcker inte den hjälp som flyktingar erbjuds?

– Enligt socialstyrelsen så lider 20–30 procent av asylsökande av psykisk ohälsa. Det är en grupp som har svårt att få hjälp i det svenska systemet och som enbart har rätt till sjukvård som inte kan anstå. Vi har en funktion att fylla i att visa att tidiga insatser med psykosocialt stöd ger positiva resultat och att detta kan bli en del av kommuners och landstingens arbete för asylsökande, säger hon.

Att Läkare utan gränser genomför sitt projekt i just Götene beror delvis på att kommunen har tagit emot förhållandevis många asylsökande: över 1 000 personer, vilket utgör en knapp tiondel av befolkningen. Det handlar om både familjer, ensamstående och ensamkommande barn.

– Vi ville också vara utanför de stora städerna, på ställen där det kanske finns färre organisationer och aktörer på plats. Och vi fick en bra ingång i den kommunen för att arbeta där, berättar Anna Sjöblom, som också säger att det för tillfället inte finns planer på fler sådana projekt i Sverige.

Hjälporganisationens team består av rådgivare, kulturtolkar och psykologer. Om någon behöver specialiserad vård skrivs en remiss till det ordinarie sjukvårdssystemet. Hjälporganisationen står självt för projektets kostnader.

Under fjolåret gav Läkare utan gränser psykosocialt stöd till 220 000 människor runtom i världen. De projekten har till största delen varit fokuserade på länder människor flyr ifrån, inte länder där de söker asyl. Det innebär att projektet i Götene inte bara är ovanligt i Sverige utan i hela världen.

Projektet pågår åtminstone till april nästa år.

Relaterat material

Stor psykisk ohälsa bland flyktingar

Flyktingar drabbas oftare av psykos

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev