söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Läkare visste om mordplan – gav permission ändå

Publicerad: 8 maj 2023, 10:12

Foto: Johan Nilsson/TT

RÄTTAD. En man som mördade sin exflickvän i Järfälla 2017 fick permission trots att minst tre läkare och en sjuksköterska kände till mordplanen, skriver Göteborgs-Posten.

Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhus

TT


Mannen, som vårdades på en låst avdelning hos Psykiatri Nordväst i region Stockholm, hade vid flera tillfällen berättat om sina tankar på att döda exet.

”Talar klart och mycket tydligt om sina tankar och planer. Talar om sin flickvän och hans frustration som han kände mot henne, när hon gjorde slut med honom”, står det i mannens journal som GP tagit del av.

Trots det beviljades han kort därefter permission på egen hand. Den 3 maj 2017 dödade han sin exflickvän med ett stort antal knivhugg i hennes hem i Järfälla kommun.

Mattias Månsson, chefsöverläkare och biträdande verksamhetschef vid Psykiatri Nordväst, säger till GP att ansvaret "faller tungt" på dem.

– Självklart borde all personal som var involverad i vården varit medvetna om att tankarna på att mörda sin före detta fanns hos den här patienten. Det är mycket anmärkningsvärt att det inte verkar ha tagits upp alls i samband med att han beviljades frigång, säger han.

Mannen dömdes senare till 18 års fängelse för mordet.

Rättelse: I en tidigare version av texten uppgavs fel vårdinstans.

Läs också: Ökad rapportering efter nya föreskrifter för tvångsvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev