Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Landstingen klarar inte köerna till Bup

Publicerad: 11 oktober 2017, 06:04

Foto: Thinkstock

Sedan Bup:s egen förstärkta vårdgaranti försvann har tillgängligheten minskat kraftigt. 2014 klarade 16 landsting kraven, nu endast ett enda.


Ämnen i artikeln:

SKR

– Vårdgarantin satte en stark press på landstingen och gav en tydlig signal om att snabbt erbjuda ett första besök, säger Sara Lundqvist, ordförande i Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri, SFBUP­.

Tidigare fanns det en överenskommelse mellan alliansregeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om att utveckla barn- och ungdomspsykiatrin, Bup. De landsting som kunde ordna ett första besök inom 30 dagar till minst 90 procent av patienterna fick del av ett prestationsbaserat statsbidrag. 30 dagar ansågs då var en lämplig och möjlig tidsgräns.

Antalet landsting som klarar det kravet har minskat dramatiskt, visar uppgifter som SKL tagit fram åt Dagens Medicin.

De godkända landstingen fick 2014 dela på 180 miljoner kronor, inga småpengar. I höstbudgeten föreslår regeringen att arbetet med hela området psykisk ohälsa under 2018 ska förstärkas med 650 miljoner kronor.

S-MP-regeringen tog bort de extra statsbidragen inom Bup-verksamheten och därmed försvann även den förstärkta vårdgarantin. Numera är den maximala väntetiden 90 dagar, samma tidsgräns som inom den övriga specialiserade sjukvården.

Regeringen tog då fasta på den kritik mot prestationsbaserade ersättningar som fanns på flera håll, enligt socialminister Annika Strandhäll (S).

– En kritik handlade om att man främst satsade på de besök som ­mättes och att återbesök och vårdkedjor fick stå tillbaka, förklarar hon.

När Annika Strandhäll får del av de nya siffrorna från Dagens Medicin säger hon att det är allvarligt att tillgängligheten försämrats och att stora satsningar ska göras på området psykisk hälsa och psykiatri.

SKL välkomnade att det prestationsbaserade statsbidraget försvann. Landstingen ska själva bestämma hur resurser ska användas, anser SKL och bannlyser detalj­styrning från staten.

Projektchef Ing-Marie Wieselgren på Uppdrag psykisk hälsa inom SKL vill dock inte kommentera vad slopandet av den förstärkta vårdgarantin har betytt för den minskade tillgängligheten.

SFBUP:s Sara Lundqvist beklagar att nybesöken inom 30 dagar minskat så mycket.

– Vi vet att det är så viktigt att fånga upp unga i tid så att de inte blir försämrade, säger Sara Lundqvist, som är specialistläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Men även om det prestationsbaserade statsbidraget innebar en klar resursförstärkning tycker även hon att den sortens styrmedel är knepiga.

– Det går inte att pressa fram hur många nybesök som helst utan att sedan ha tider för behandling och akuttider för barn med exempelvis suicidrisk, säger hon.

Läs mer om Bup, vårdköer och lösningar i tidningen.

VIVIANNE SPRENGEL

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev