Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Landstingspolitiker vill stoppa snuslukt

Publicerad: 16 April 2015, 10:08

Snart blir det förbjudet för landstingsanställda i Uppland att lukta snus. Det blir däremot inte förbjudet att lägga in en prilla på arbetstid – så länge det inte luktar.


– Formuleringen är att man inte ska utsätta andra för rök- och snuslukt, säger landstingsrådet Sören Bergqvist (V) till TT och fortsätter:

– Det är inget förbud. Men vi vill att våra anställda minskar sin rökning och snusning.

Politikerna i Landstinget i Uppsala län ska ta beslut inom kort. I dag råder rökförbud i landstingets lokaler, men den rödgröna majoriteten vill utvidga förbudet till att också omfatta snuslukt. Inte heller patienter eller besökare ska tillåtas lukta snus, och även busschaufförer i kollektivtrafiken ska omfattas. Enligt förslaget kommer snusande i sig inte uttryckligen förbjudas, utan det är själva snuslukten man är ute efter.

–  Hälso- och sjukvård är vår stora business, och som patient ska man inte behöva utsättas för det.

TT: Är det många som klagat på att personal luktar snus?

–  Det vet jag inte.

Rökning och snusning borde ha förbjudits för länge sen – av hälsoskäl, säger Ulf Ellervik, professor i kemi vid Lunds universitet. Att förbjuda en specifik lukt är däremot svårare.

– Då får man förbjuda matlagningslukt, parfym eller varför inte koriander? Vårt luktsinne är extremt individuellt.

Att snuslukt upplevs som störande är alltså inte säkert. Lukten är kemikalier, och när vi andas in så skickas signaler till hjärnan som framkallar minnen, känslor och värderingar. Ellervik drar en parallell till ämnet isovaleriansyra som luktar fotsvett –  något de flesta ogillar.

– Exakt samma ämne finns i emmentalerost. Helt plötsligt uppskattar du lukten, eller hur? säger han och fortsätter:

– Det är inte säkert att en person tycker snuslukt är äckligt om samma lukt skulle finnas i en liten rätt på en stjärnkrog.

Lukter, förbud och lagen

■ Tobak: Sedan 2005 är det förbjudet att röka på krogar och restauranger i Sverige.
■ Snus: Prillorna har precis förbjudits på Gammliavallen under Umeå IK:s matcher i damallsvenskan. Sedan tidigare är herrallsvenska Kalmars Guldfågeln Arena tobaksfri, precis som Camp Nou i Barcelona.
■ Durian: Den förbjudna frukten som är känd för sin, enligt många, förfärliga lukt är portad från allmänna platser och kollektivtrafik i en del asiatiska länder,
■ Parfym: Starka dofter kan framkalla astmaanfall och allergiska reaktioner hos känsliga personer. Vårdpersonal uppmanas ofta att inte spreja på sig parfym.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev