Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Långsiktig psykiatrisatsning väntas in

Publicerad: 17 februari 2015, 13:00

SKL:s psykiatrisatsning gör avslut. 2015 blir ett mellanår i avvaktan på en större satsning.


När Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i dag håller konferens för att summera de senaste årens satsningar på psykiatriområdet står det klart att det fortfarande finns mycket kvar att göra för att möta de ökade behoven av psykiatrisk vård.

Under 2015 har landstingen fått 630 miljoner från staten för prestationsbaserade insatser och SKL har fått 66 miljoner för att fortsätta sitt utvecklingsarbete.

Men vad som händer sedan vad gäller satsningar inom psykiatrin är oklart.

– Men jag hoppas på en långsiktig satsning. Då menar jag 10 år. Jag hoppas att sjukvårdsminister Gabriel Wikström är överens med mig på den punkten. Vi behöver längre perspektiv än vi hittills har haft i de projekt som sträckt sig över fyra år, säger Ing- Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på SKL.

SKL har fått i uppdrag att under året arbeta fram ett underlag för en sådan framtida satsning, med start 2016.

– Detta är något som vi ska lägga fram för regeringen under året, säger Ing- Marie Wieselgren.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Gabriel Wikström (S) i dag att arbetet med att motverka psykisk ohälsa måste bli mer långsiktigt.

”Även om många bra utvecklingsprojekt har funnits på området, krävs långsiktighet för verkligt uthålliga resultat”, skriver han bland annat.

Hur lång en framtida psykiatrisatsning blir är ännu inte fastslaget, säger sjukvårdsministerns pressekreterare Helena Paues.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev