Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Länsrätten underkänner upphandling av beroendevård

Publicerad: 28 november 2008, 16:39

Stockholms läns landsting gjorde fel när man i en upphandling av beroendevård valde Carema. Det konstaterar Länsrätten i Stockholm i en dom i dag, fredag.


I oktober stod det klart att Carema hade vunnit upphandlingen av beroendevård i Stockholm som tidigare bedrivits av Maria Beroendecentrum AB under sju år. Upphandlingen fick mycket uppmärksamhet sedan Dagens Medicin i augusti avslöjat att Maria Beroendecentrums fem huvudägare fick 8 miljoner kronor var i utdelning 2007.

Nu underkänner länsrätten upphandlingen.

– Det är förvånande. Länsrätten har inte tagit ställning till pris eller kvalitet utan bedömt en formsak, säger Birgitta Rydberg (fp), biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, SLL.

Länsrätten baserar sitt beslut på två punkter:

* Carema hade ingen verksamhetschef för beroendevård när anbudet lämnades in.

* Det fanns ingen person i bolagets ledning som hade minst tre års erfarenhet av att arbeta med den aktuella gruppen av vårdtagare.

– Det stämmer att Carema inte hade någon verksamhetschef anställd. Men det fanns ett muntligt avtal om att psykiatern Sven Westerlund, som tidigare arbetat inom landstingets beroendevård i tio år skulle bli verksamhetschef. Och muntliga avtal brukar gälla i alla andra sammanhang, säger Birgitta Rydberg.

Hon anser det vara orimligt att kräva av anbudsgivare att de ska ha viss personal anställd redan när anbudet lämnas in. Ett sådant krav skulle enligt Birgitta Rydberg göra det svårt för nya aktörer att komma in och därmed hämma konkurrensen.

Länsrätten slår i sin dom fast att Carema ska uteslutas och att någon ny upphandling inte behöver göras. Därmed öppnas dörren för Maria Beroendecentrum, som landstinget vid upphandlingen bedömde vara det näst bästa alternativet.

– Eftersom Carema nu ska uteslutas från upphandlingen utgår vi från att SLL kommer att fatta ett nytt beslut enligt länsrättens dom och välja Maria Beroendecentrum AB som leverantör, säger Lotta Olmarken vd för Maria Beroendecentrum, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Och det är inte omöjligt att det kommer att bli så. Birgitta Rydberg kan nämligen inte säga om landstinget kommer att överklaga till kammarrätten.

– Vi måste först låta våra jurister analysera domen noga, säger Birgitta Rydberg.

Relaterat material

Omstritt företag förlorar beroendevården i Stockholm

Ägarnas vinst: 84 miljoner

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev