fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Larm strular inom psykiatrin

Publicerad: 21 augusti 2014, 09:09

I Lund uppmanas personalen på vuxenpsykiatrin att stå stilla och vara placerade på rätt ställe om de ska vara säkra på att få akut hjälp då de larmar.


Inom psykiatrin bär de som arbetar personliga larm som de kan aktivera vid en akut situation, exempelvis om en patient är hotfull eller har begått ett självmordsförsök. Tanken är att annan personal då snabbt ska ta sig dit och hjälpa den som larmat.

Vuxenpsykiatrin i Lund flyttade till nya lokaler i september förra året. Ett nytt larmsystem hade installerats, men det larmsystemet dras fortfarande med allvarliga brister, skriver Sydsvenskan.

Enligt tester som den ansvarige miljö- och säkerhetshandläggaren Torbjörn Britz gjorde på en avdelning i juni kan det dröja upp till 15 sekunder innan larmet går i gång. Personal som vill vara anonym berättar för tidningen att larmet ibland inte går i gång alls:

– I början tänkte man kanske att det var engångsföreteelser men sen började det hända mer och mer.

Det verkar som att larmet är känsligt för huruvida den som larmar är stilla eller rör på sin arm. Om en fåtölj är placerad mellan larmdosan och de mottagare som finns placerade på avdelningen, tycks det också kunna hindra larmet från att aktiveras, enligt ett informationsbrev som skickades ut till personalen.

Tills dess att man lyckats reda ut problemen med företaget som har installerat larmet uppmanar Torbjörn Britz att möbleringen ses över. De anställda uppmanas också att placera sig utefter var mottagarna sitter, och att hålla dosan stilla då de larmar.

– Om man hamnar på golvet med en människa på sig kan man inte vända sig mot en sensor för att trycka på ett larm, säger en av de anställda till Sydsvenskan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev