Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Ledande landstingspolitiker kritiserar hög jourersättning

Publicerad: 7 juli 2009, 09:52

Ledande landstingspolitiker kritiserar hög jourersättning

Foto: Birgitta Rydberg (fp).

Landstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) tycker att läkarna som tjänar många tusen kronor på att vara bakjour ett dygn har för bra betalt.


Läkarna vid den psykiatriska länsakuten på S:t Görans sjukhus i Stockholm tjänar stora summor pengar på sina jourpass. Bland annat får en överläkare som är bakjour i hemmet under ett vanligt helgdygn 11 000 kronor.

De höga ersättningsnivåerna uppmärksammades i går, måndag, och har lett till en intensiv diskussion bland Dagens Medicins läsare.

Nu ger sig biträdande sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) in i debatten. Hon anser att avtalet med Stockholms läkarförening bör förhandlas om.

– Visst ska man ha bra betalt för att jobba natt, men att både ha en hög grundlön och en så hög jourersättning känns inte rimligt. Det är mer än bra betalt, säger hon till Dagens Nyheter.

Normalt är nivån på jourersättningen ingen politisk fråga. Avtalet med läkarföreningen har slutits av Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO. Enligt Mikael Ohrling, sjukvårdsdirektör vid SLSO, finns inga planer på att riva upp det.

– Det handlar om en svårrekryterad och utsatt verksamhet där vi har behov av väldigt hög kompetens. Det är lite en fråga om tillgång och efterfrågan. Det råder brist på psykiatrer och det är inte alla som kan tjänstgöra i den här typen av verksamhet, säger han till Dagens Nyheter.

Relaterat material

Läkare får 11 000 för bakjour

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev