Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Lugnande läkemedel gjorde fiskar aktiva

Publicerad: 14 februari 2013, 19:00

Lugnande läkemedel gjorde fiskar glupskare, modigare och mindre sociala. Redan vid nivåer av läkemedlet som kan återfinnas i naturen ändrar fiskarna sitt beteende.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Inte bara människor påverkas av lugnande läkemedel. I en studie som publiceras i tidskriften Science har forskare knutna till Umeå universitet prövat att utsätta fiskar för läkemedlet oxazepam i olika koncentrationer.

– Det var otroligt stora skillnader i hur de betedde sig, säger Jerker Fick, miljökemist och apotekare.

Han är en av de fyra studieförfattarna som undersökt oxazepams effekt på abborrar. Oxazepam är en bensodiazepin som används som lugnande läkemedel.

Tre grupper med 25 fiskar i varje grupp ingick i studien. Dessa studerades under en vecka. Bland annat mättes hur snabbt de åt när de fick zooplankton, hur mycket det simmade i stim och hur aktiva de var.

I en grupp utsattes abborrarna för en nivå av oxazepam som forskarna bedömer som jämförbar med vad som kan förekomma i svenska vattendrag. I den andra gruppen var nivån av läkemedlet många gånger högre än så. Den tredje gruppen utgjorde kontroll och där förekom inte oxazepam över huvudtaget.

De fiskar som exponerades för läkemedel blev mer aktiva, mindre sociala och åt snabbare.

I den grupp med abborrar som exponerades för den högsta koncentrationen av läkemedel bedömdes abborrarna också vara mer orädda.

– Hos individen är de här beteendeförändringarna eventuellt ingen nackdel. Finns inga rovfiskar i närheten är de bra för fisken för den äter effektivare. Men finns en gädda närheten kan abborrarnas orädda beteende missgynna dem, säger Jerker Fick.

Förändringarna kan ha stor påverkan på ekosystemet. En effekt skulle kunna bli mer algblomning.

– Abborrarna äter zooplankton och zooplankton lever på alger. Blir abborrarna för duktiga på att äta zooplankton kan det bli för mycket alger.

Jerker Fick påpekar att resultaten inte på något sätt innebär att människor bör undvika sina läkmedel.

– Det är viktigt att de som behöver de här preparaten får dem.

Däremot uppmanar han till en större vaksamhet för de effekter som läkemedel kan ha på ekosystemet. Han påpekar att man i studien endast har använt en bensodiazepin och att det finns flera som är i omlopp samtidigt i svenska vatten. Därför kan man vänta sig att den totala nivån av bensodiazepiner i fiskarnas miljö är flera gånger högre än den som användes i försöket.

Läs abstract till studien:

Tomas Brodin med flera. Dilute Concentrations of a Psychiatric Drug Alter Behavior of Fish from Natural Populations. Science 2013; 339: 814-815. DOI: 10.1126/science.1226850

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News