Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Lyckad ångestlindring med elektroder

Publicerad: 18 oktober 2017, 06:36

Med hjälp av elektriska strömmar in i hjärnan har patienter med svåra tvångssyndrom fått mindre ångest. Metoden testas nu inom flera diagnosområden.


Ämnen i artikeln:

Ångest

Länk till video

– Hittills har ingen av de elva personer med tvångssyndrom som testat metoden velat avbryta, vi har fått väldigt bra resultat säger Matilda Naesström, ST-läkare vid Norrlands universitetssjukhus och doktorand i psykiatri.

Under sju år har elva patienter med svåra tvångssyndrom ingått i en studie där de fått elektroder inopererade i hjärnan. Metoden kallas djup hjärnstimulering, eller DBS för engelskans, deep brain stimulation och är en etablerad metod för att behandla hjärnstörningar vid bland annat Parkinsons sjukdom.

Nu testas den inom psykiatrin ibland annat Umeå. Patienterna i studien har fått två elektroder inopererade och via dem stimuleras millimeterstora områden i de delar av hjärnan som är överaktiva vid ångest. Den här stimuleringen har visat sig ha en ångestdämpande effekt. Mekanismen är inte helt klarlagd men troligen beror det på att aktivitet i nervcellerna runt de som överstimuleras reagerar med att dämpas.

Resultaten hittills är väldigt bra och deltagarna har i genomsnitt 46 procent mindre ångest i och med behandlingen, berättar Matilda Naesström.
– Det här är personer som varit väldigt handikappade av sina tvång och som nu kan få en mer fungerande tillvaro och kanske dra ner på medicinering, säger hon.

För DBS är inget som botar utan ett sätt att få kontroll över symptomen. Tanken är att patienten när behandlingen är välinställd och man sett att den ger effekt, vilket tar omkring ett år, ska börja med psykoterapi specifikt för tvångssyndrom. Något som kan ha varit omöjligt för patienterna när de mått som sämst. På sikt kan de leda till att man kommer tillbaka till jobb eller studier från att ha varit sjukskriven.

Matilda Naesström berättar att några av deltagarna har upplevt sömnstörningar eller blivit för glada, på gränsen till hypomana. Men det rättar till sig om man minskar stimuleringen. Däremot har ångesten kommit tillbaka bara ett par timmar efter att elektriciteten stängts av.

Under hösten ska forskningsprojektet sammanställas och utvärderas och förhoppningen är att starta en randomiserad studie under nästa år. Parallellt pågår flera studier runt om i världen där DBS testas mot olika psykiatriska diagnoser. Men fortfarande är det vetenskapliga underlaget begränsat, det finns bara omkring 200 patienter med depression och tvångssyndrom som förekommer i vetenskapliga studier.

– USA har som första land godkänt DBS för klinisk behandling av tvångssyndrom i undantagsfall, det blir intressant att följa utvecklingen här, säger Matilda Naesström.

I Umeå pågår också en studie med personer med depression och man har också fått klartecken på att testa behandlingen på personer med generaliserat ångestsyndrom, GAD.

Ämnen i artikeln:

Ångest

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev