Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Män med svårigheter att hålla tätt blev oftare deprimerade

Publicerad: 13 maj 2009, 13:51

Män med överaktiv blåsa drabbas­ betydligt oftare av ångest och depression än andra män, visar en ny studie.


Runt 16 procent av svenskarna har överaktiv blåsa och urinläckage, och i åldersgruppen över 65 år är problemet vanligast bland män. Att symtomen påverkar livskvaliteten är redan känt, men nu tyder en ny studie på att problemen kan bli allvarligare än så.

Ian Milsom, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg, ingår i en internationell forskargrupp som undersökt kopplingen mellan överaktiv blåsa och depression. 30 000 slumpvis utvalda individer, varav 2 500 svenskar, har svarat på frågor om sitt tillstånd i ett internetbaserat formulär.

Studien, som finansierats av läkemedelsföretaget Pfizer, presenterades i april på mötet för Amercian Urological Association i Chicago, USA, och på mötet för European Association of Urology i Stockholm i mars.

Resultaten visade att 3 procent av männen utan problem med överaktiv blåsa var deprimerade, jämfört med 12 procent av dem med problem. För diagnosen ångest var siffrorna 4,4 respektive 18 procent. Det är en stor skillnad, kommenterar Ian Milsom.

Frågan är om männen har överaktiv blåsa för att de mår psykiskt dåligt eller om de påverkats mentalt av sina blåsproblem. Ian Milsom tror på det sistnämnda.

– Man kan i och för sig tänka sig att depressionsläkemedel kan påverka blåsan, men dagens SSRI-preparat verkar snarare på motsatt sätt, säger han.

Det visade sig även att män mentalt påverkades mer av urinläckage än kvinnor.

– En förklaring kan vara att kvinnor är vana vid hygieniska problem, som menstruation och barnafödsel, medan det för män är något helt nytt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev